Svijet

Rekordan broj zaraženih u jednom danu u Švedskoj

Švedska je registrovala rekordnih 1.474 novih infekcija virusom korona u jednom danu, a vlasti su saopštile da je to rezultat pojačanog testiranja.

Korona virus u Švedskoj - thelocal.se

Ovim je ukupan broj zaraženih dostigao 48.300, ali Agencija za javno zdravlje napominje da se broj smrtnih slučajeva smanjuje.

Povećanje broja novih slučajeva zaraze je “direktna posljedica povećanog obima testiranja u regionima i hvatanja slučajeva sa blagim simptomima”, izjavila je na konferenciji za novinare šef odjeljenja za mikrobiologiju u Agenciji Karin Tegmark-Visel, piše “Byka“.

Ona je rekla da je rast do sada bio spor, ali da sada postaje jasan efekat pojačanog testiranja.

Opozicija je oštro kritikovala Vladu zbog sporog povećanja testiranja stanovništva, a kabinet je prošle sedmice obećao da će izdvojiti 639 miliona dolara za povećanje obima testiranja i praćenja kontakata širom zemlje.

Stopa smrtnosti u Švedskoj od kovida-19 postepeno opada od vrhunca sredinom aprila, kada je iznosila oko 100 dnevno. Početkom juna, stopa smrtnosti opala je na 37 smrtnih slučajeva dnevno, rekla je Tegmark-Viselova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh