Svijet

Pompeo: Hong Kong više ne smatramo politički nezavisnim od Kine

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je da su obavijestili Kongres da američka administracija više Hong Kong ne smatra politički nezavisnim od Kine, javlja Anadolu Agency (AA).

Mike Pompeo - Avaz.ba

Pompeo je uputio pisanu izjavu u vezi s političkim statusom Hong Konga.

Poručio je da su u svjetlu trenutnih činjenica zaključili da Hong Kong više nije politički neovisan od Kine te su u tom smjeru obavijestili Kongres.

“Ministarstvo vanjskih poslova odgovorno je za ocjenu statusa ove regije prema Zakonu o politici Hong Konga. Kao rezultat pažljivog rada, obavijestio sam Kongres da se Hong Kong danas, kao i prije jula 1997., više neće tretirati prema američkom zakonu. Nitko ne može tvrditi da je Hong Kong danas znatno nezavisan od Kine”, poručio je Pompeo.

Pozivajući se na kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji želi primijeniti na Hong Kong, Pompeo je ustvrdio da je taj korak posljednji udarac “autonomnoj strukturi” Hong Konga i Pekingovim obećanjima za Hong Kong.

“Hong Kong se razvijao desetljećima u slobodi i postigao dinamičnu strukturu. Nisam sretan zbog ove odluke”, poručio je Pompeo, pojašnjavajući da je ova odluka donesena na temelju činjenica.

Dodao je kako će SAD nastaviti pružati podršku narodu Hong Konga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh