Svijet

Američka javnost na nogama nakon smrti Georgea Floyda: “Ne mogu disati”

Novi slučaj policijskog nasilja potresa SAD. Ovog puta, žrtva je 46-godišnji George Floyd koji je preminuo nakon što mu je policajac nogom pritisnuo vrat.

No image - Haber.ba

Nakon smrti 46-godišnjeg Georgea Floyda iz Minneapolisa u SAD-u, brojne javne ličnosti su se oglasile i pozvale na prestanak policijske brutalnosti u SAD-u.

Naime, policija je prije tri dana dobila prijavu da je jedan muškarac probao platiti račun u prodavnici sa nevažećim čekom. Stigli su na lice mjesta gdje su priveli upravo Floyda, prenosi “N1 “.

Ali, kao da privođenje nije bilo dovoljno, jedan od policajaca je nakon stavljanja lisica na ruke Floyda i oborivši ga na zemlju, koljenom pritiskao njegov vrat dok se nije onesvijestio.

Video koji su snimili prolaznici je šokirao javnost SAD-a, ali i svijeta, a na videu se jasno vidi policajac koji hapsi Floyda. U trenutku kada mu koljenom pritišće vrat, Floyd nekoliko puta ponavlja: Ne mogu disati, molim vas. Ne mogu disati.

Iako je molio policajca, ovaj nije popuštao niti se obazirao na njegove riječi. Nakon što se onesvijestio, prevezli su ga u Hitnu pomoć gdje je konstatovana njegova smrt.

Četiri policajca koja su bila umiješana u slučaj su otpuštena, ali javnost poziva i na suđenje za ubistvo.

Čak je i NBA superstar Lebron James pozvao na pravdu i sankcije za policiju nakon ovog slučaja, a pridružile su mu se brojne javne ličnosti, posebno muzičari i sportisti.

Stephen Jackson, NBA košarkaš sa 14-godišnjim iskustvom je kazao da mu je Floyd bio kao brat te da su ih često zvali “blizancima”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh