Svijet

U Velikoj Britaniji od posljedica koronavirusa preminulo 34.636 osoba

U Velikoj Britaniji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 170 osoba, čime je ukupan broj preminulih dostigao 34.636, javlja Anadolu Agency (AA).

Koronavirus - Krstarica.com

Ministar ekonomije Alok Sharma, kazao je da su na koronavirus, u istom periodu, pozitivne još 3.142 osobe, te je ukupan broj povećan na 243.303.

U protekla 24 sata testirano je jop 91.206 osoba, čime je broj testiranih dosegao 2.580.769.

Ministar Sharma je napomenuo da broj zaraženih danas ne uključuje Sjevernu Irsku, koja nije mogla prikupiti podatke zbog tehničkog problema.

Sharma je takođe obavijestio da je Univerzitet Oxford postigao ugovor o licenci s kompanijom AstraZeneca za vakcinu protiv COVID-19, prema tome, ako studija vakcine na univerzitetu bude uspješna, do septembra će biti proizvedeno 30 miliona doza vakcina.

Navodeći da će Velika Britanija imati prednost u distribuciji vakcina, Sharma je kazao da će zemljama u razvoju nastojati da vakcinu isporučuju po što nižim cijenama.

Univerzitet Oxford domaćin je jedne od vodećih svjetskih studija o razvoju vakcina protiv COVID-19.

S druge strane, britanska vlada je saopštila da je ubrzala osnivanje Centra za proizvodnju i inovaciju vakcina koji bi trebalo da bude završen u ljeto 2022. godine.

Velika Britanija je poslije SAD-a zabilježila najviše smrtnih slučajeva usljed zaraze koronavirusom.

Mjere uvedene 23. marta postepeno se ublažavaju od 13. maja. Dozvoljen je rad uposlenicima građevinskih i drugih fabrika, čiji zaposlenici ne mogu raditi od kuće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh