Svijet

Trump tvrdi da je koronavirus nastao u kineskoj laboratoriji: “Da, vidio sam”

Predsjednik SAD Donald Trump je, bez objelodanjivanja dokaza, optužio Kinu da je stvorila koronavirus u laboratoriji.

Donald Trump - B92.net

On je to učinio svega nekoliko sati pošto je Nacionalna sigurnosna agencija, NSA, zaključila da virus nije stvoren u laboratoriji.

Trumpova optužba bila je odgovor na novinarsko pitanje “da li je vidio nešto što bi ga ubjedilo da je Institut za virologiju u Vuhanu izvor ovog virusa”.

“Da, vidio sam”, odgovrio je Trump, naglašavajući da uskoro očekuje konkretan odgovor na to pitanje, nakon čega će “odrediti odnose sa Kinom”, piše “B92“.

Odmah nakon Kine, Trump se obrušio na Svjetsku zdravstveno organizaciju, navodeći da bi se SZO “morao stidjeti” zbog odnosa prema izbijanju koronavirusa.

“Ova zemlja im plaća skoro 500 miliona dolara godišnje, a Kina 38 miliona”, rekao je Trump, navodeći da SZO “ne treba da izmišlja opravdanja za ljude koji su napravili stravične greške, koje su prouzrokovale smrt stotina hiljada ljudi širom svijeta”.

Prethodno je američka Nacionalna sigurnosna agencija, NSA, saopštila da koronavirus “nije djelo ljudskih ruku, kao i da nije genetski modifikovan”. Naveli su, takođe, da još istražuju da li je pandemiju izazvala nesreća u laboratoriji u Kini, ili je kontakt sa životinjama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh