Svijet

Švedska danas prijavila najviše umrlih od korone u jednom danu

Prema posljednjim podacima zabilježeno nešto manje od 15.000 potvrđenih slučajeva zaraze

Život u Švedskoj - thelocal.se

Švedska je danas prijavila da je od Covida-19 umrlo 185 osoba, a dodatno se zarazilo 545. Time je broj zabilježenih slučajeva u toj zemlji porastao na 15.322, a smrtnih na 1.765, piše “Index“.

Radi se porastu broja novozaraženih spram prethodnog dana kada su bila 392 nova slučaja. Također, u zadnjem 24-satnom razdoblju u toj je zemlji prijavljen najveći dnevni broj umrlih od početka pandemije, pokazuju podaci stranice Worldometers.

Važno je napomenuti kako se ne radi o tome da je u Švedskoj u jednom danu umrlo 185 osoba. Naime, kako pišu švedski mediji, tokom vikenda dolazi do kašnjenja u prijavljivanju i dopunjavanju podataka o novim slučajevima i mrtvima. Upravo zbog toga Švedska tokom vikenda prijavi svega 10-ak smrtnih slučajeva. Broj umrlih tokom vikenda objavljuje se zajedno sa statistikom preminulih u danima tokom sedmice.

Trenutno je službeno registrirano da je 21 osoba umrla jučer i tri danas, objavili su švedski mediji, a tom je broju pridodan broj onih koji su preminuli tokom vikenda i jučer.

Zato tokom vikenda u Švedskoj vidimo veliki “pad” broja preminulih, dok u utorak taj broj naglo “skače”.

99 posto ne zna da je oboljelo

Švedski epidemiolog Johan Giseke (Giesecke) smatra da se do sada zarazilo 600.000 stanovnika Štokholma. Istovremeno tvrdi da 99 posto zaraženih nije ni svjesno da boluje od Covida-19.

U Švedskoj je, prema posljednjim podacima, zabilježeno nešto manje od 15.000 potvrđenih slučajeva zaraze, s time da od tog ukupnog broja 5.992 živi u regiji Štokholma, piše Expressen.

Prema nalazima istraživanja koje je jučer objavljeno, 11 posto stanovnika Štokholma razvilo je antitijela na Covid-19.

– 600.000 stanovnika Štokholma zarazilo se do sada koronavirusom, ali 99 posto njih nije ni svjesno da je bolovalo ili boluje od Covida-19 – rekao je on za SVT News.

Regija planira raditi 5.000 testiranja dnevno

– Većina onih koji su se zarazili nisu to ni primijetili. No bilo je nekih koji su imali lakše simptome, nekih koji su bili teško bolesni i nekih koji su umrli. Ali njihov udio je vrlo mali u ukupnom broju zaraženih – dodao je.

Prema SVT Newsu, štokholmska regija proširit će svoja testiranja na novi soj koronavirusa. Do sada je testirano oko 5.000 ljudi, a regija nakon nabave novih testova i druge potrebne opreme planira testirati 5.000 građana svakoga dana.

– Testovi na antitijela koje danas počinjemo koristiti vrlo su kvalitetni i možemo ih koristiti u zdravstvene i istraživačke svrhe. Želimo provjeriti jesu li oni koji su bili zaraženi razvili antitijela na Covid-19 – rekao je za SVT News Claes Ruth, voditelj laboratorija Karolinska.

Regija Štokholma namjerava uz 5.000 dnevnih testova na koronavirus svake sedmice obaviti i 2.000 testova na antitijela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh