Svijet

Evakuisani iz Wuhana u Tursku nemaju znakove koronavirusa

Turski ministar zdravstva Fahretin Koca potvrdio je da će u ponedjeljak biti objavljeni rezultati testova uzoraka 42 osobe evakuisane iz kineskog grada Wuhana, epicentra korona virusa.

No image - Haber.ba

Odgovarajući na pitanja novinara u Ankari, Koca je ponovio da među evakuisanim osobama, koje su stigle u Ankaru u subotu naveče, nema znakova korona virusa te da u Turskoj još uvijek nije dijagnostifikovan nijedan slučaj zaraze opasnim koronavirusom.

Zahvaljujući našem iskustvu, snažnoj zdravstvenoj organizaciji i dinamičnom osoblju, među prvim smo zemljama koje su poduzele akciju“, rekao je Koca.

Vojni transportni avion tipa A400, specijalno pripremljen za evakuaciju koju je organizovalo Ministarstvo zdravstva Turske, nakon skoro 32 sata evakuacionog procesa, sletio je sinoć u Ankaru.

Avionom iz Vuhana su u Ankaru evakuisana 32 državljana Turske, šest državljana Azerbejdžana, tri državljana Gruzije i državljanin Albanije. U njihovoj pratnji bilo je i 17 članova posade, a svi oni su potom prebačeni u bolnicu “Dr. Zekai Tahir Burak”.

Avion i materijali unutar njega podvrgnuti su pročišćavanju od strane hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (KBRN) stručnjaka povezanih sa Komandom zračnih snaga.

Svi putnici u avionu su trenutno na promatranju u jednokrevetnim sobama, a to će trajati narednih 14 dana, odnosno biće u karantinu. Svaka tri dana će biti pregledani.

Prema najnovijim informacijama, od posljedica zaraze koronavirusom u Kini su umrle najmanje 304 osobe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh