Svijet

Marokanska novinarka dobila godinu zatvora zbog pobačaja

Marokanska novinarka u ponedjeljak je osuđena na godinu dana zatvora jer je ilegalno pobacila nakon što je ostala trudna izvan braka.

Zatvor - Ilustracija / B92.net

Hadžar Raisuni (28) uhapšena je 31. avgusta zajedno sa svojim zaručnikom Aminom Rifatom.

Optužena je da je imala spolne odnose izvan braka i jer je obavila ilegalan pobačaj.

Njezin zaručnik je osuđen na godinu dana zatvora, ginekolog na dvije, anesteziolog je suspendiran na jednu godinu, a tajnica na osam mjeseci.

Nakon izlaska iz zatvora, ginekolog još dvije godine neće moći raditi u bolnici u kojoj je bio zaposlen.

Slučaj je izazvao kritike skupina za ljudska prava.

“Ovaj je slučaj pravi podsjetnik da se što prije ukinu marokanski zakoni koji kriminaliziraju spolne odnose izvan braka i pobačaje”, rekla je ranije ovoga mjeseca Heba Morayef, regionalna direktorica Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Pod zakonima te države, spolni odnosi izvan braka su kazneno djelo. Pobačaj je također kriminaliziran u svim okolnostima, osim ako je ugroženo zdravlje trudnice i njezin zaručnik se slaže s odlukom, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh