Svijet

Američka vojska pod udarom kineske krivotvorene robe

Kinesko gospodarstvo čini se ima posredno velike koristi od ogromnog američkog obrambenog proračuna i redovitog opremanja američke vojske. Kineske kompanije, zahvaljujući nesavjesnim američkim poduzetnicima koji imaju ugovore za opremanje američke vojske, na užas američke administracije zarađuju na krivotvorenim proizvodima koje isporučuju američkim veletrgovcima, a oni ih pak dalje prodaju američkoj vojsci.

Američka vojska

Tako, paradoksalno, dio kolača od uobičajenih godišnjih 600 do 700 milijardi dolara američkog obrambenog proračuna – koji, kada bi se zbrojili svi obrambeni i sigurnosni troškovi, gotovo redovno godišnje dostiže bilijun dolara – odlazi i prema Kini, piše “Geopolitika“.

Dakako, ne voljom Washingtona, nego zbog sve učestalijih prevara američkih poduzetnika, veletrgovaca i vojnih liferanata. Iako bi trebali biti više nego zadovoljni sklopljenim lukrativnim ugovorima s američkim Ministarstvom obrane, pohlepa ih goni da nabavku naručenih proizvoda po zadanim specifikacijama umjesto od američkih proizvođača ili proizvođača iz savezničkih država prijevarno, suprotno propisima ugovaraju s kineskim tvrtkama.

Roba koju uvezu iz Kine po bagatelnim cijenama, prije svega odore i obuća ne odgovara propisanim standardima ni ugovorenim specifikacijama. Na njih naknadno ušivaju oznake američkih proizvođača i po ugovorenim cijenama isporučuju američkom Ministarstvu obrane. Profit koji pri tom ostvaruju je ogroman zbog enormne razlike između cijene krivotvorene robe i orginalnih američkih ili europskih proizvoda. Vrlo česta metodologija je miješanje krivotvorenih i originalnih proizvoda pri isporuci američkoj vojsci, kako bi se prijevara teže otkrila.

No ljudska pohlepa je neograničena, pa američke vlasti sve češće imaju posla s vojnim liferantima koji su gotovo cijeli kontingent naručene i plaćene robe umijesto od američkih proizvođača nabavili od Kineza, što bi se reklo „sve po 12 kuna“.

Kada ih otkriju, američke vlasti prema poduzetnicima prevarantima, koji svojom robom direktno ugrožavaju sigurnost i živote američkih vojnika nemaju ni malo milosti.

Tako dana 21. svibnja 2019. godine Ministarstvo pravosuđa, Ured saveznog državnog tužitelja na svojoj internetskoj stranici objavljuje pokretanje istrage zbog zavjere, prijevare i trgovine krivotvorenom robom protiv veletrgovca Ramina Kohanbasha, objavljujući pritom njegove pune podatke i ime tvrtke umjesto nebuloznih objava tipa „49 godišnji državljanim SAD-a R.K.“, kako bi mi očekivali.

U priopćenju saveznog tužitelja navodi se da je Kohanbash s američkim Ministarstvom obrane sklopio ugovor u vrijednosti od 20 milijuna dolara za nabavu vojnih uniformi i ostale opreme, nakon čega je zajedno sa suučesnicima dobivene specifikacije i uzorke traženih vojnih uniformi dostavio proizvođačima u Kini, koji su temeljem dobivenih parametara proizveli uniforme koje samo vanjskim izgledom podsjećaju na originalne proizvode. Optuženi je zajedno sa suučesnicima na proizvode nabavljene u Kini po bagatelnim cijenama stavljao oznake robnih marki stvarnih proizvođača iz SAD-a.

Tako je američkom Ministarstvu obrane i drugim vladinim kupcima te drugim tvrtkama koje opskrbljuju američku vladu isporučio krivotvorene kineske robe u vrijednosti od gotovo 20 milijuna dolara. Neki od drugih veletrgovaca koji su od njega preuzeli robu i prodali američkoj vojsci, sumnja se, bili su upoznati kako je riječ o krivotvorinama, tako da se istraga širi. No većini veletrgovaca s kojima je poslovao Kohanbash i njegova tvrtka za veleprodaju izdavala je krivotvorene certifikacijske isprave da je roba proizvedena u SAD-u i da je u skladu s propisima koji uređuju nabavu opreme za američku vojsku i koji izričito zabranjuju prodaju proizvoda koji nisu proizvedeni u SAD-u ili savezničkim državama ( „The Berry Amendment“ i „Trade Agreements Act“). Kina, dakako, nije na popisu država iz kojih se može nabavljati oprema za američku vojsku.

Optuženi Kohanbash i ostali urotnici uspjeli su američkom Ministarstvu obrane isporučiti, pored ostalog, i oko 200 komada krivotvorenih specijalnih jakni koje su koristili pripadnici američkog ratnog zrakoplovstva u Afganistanu. Umjesto naručenih jakni koje su izgrađene od tkanine poznate pod nazivom“ Multicam“, koja ima svojstvo znatnog smanjivanja toplinskog odraza osoba koje ih nose, pa ih je i teže detektirati opremom za noćno promatranje, američkom zrakoplovstvu su isporučene kineske jakne od obične tkanine koja nije imala svojstvo niti zaštitte od kiše i vjetra, a kamo li smanjenja IC odraza. Jakne su, izvana gledano, djelovale kao orginalne, ali su u stvarnim terenskim uvjetima bile potpuno nefunkcionalne. Iako je isporučen relativno mali broj takvih jakni to nije promaklo Uredu za specijalne istrage američkog ratnog zrakoplovstva koji je Kohanbasha dohvatio u svoje šake.

Suđenje mu je zakazano za 12. lipnja ove godine, a za počinjena dijela predviđene su bezuvjetne kazne zatvora. Za izvršene višestruke prijevare – do 5 godina u saveznom zatvoru s 3 godine nadzora nakon oslobađanja i novčanom kaznom od 250 tisuća dolara. Za trgovanje krivotvorenom robom predviđena je kazna do 10 godina bezuvjetnog zatvora u saveznom zatvoru, s 3 godine nadzora nakon puštanja na slobodu i novčana kazna od 250 tisuća dolara. Dakako, uz povrat protupravno stečene dobiti.

Snalažljivom Raminu Kohanbashiu ne smiješi se lijepa budućnost. Ne čeka ga desetogodišnje sudsko izmotavanje uz liječničke ispričnice, napadaje proljeva i slična ismijavanja pravosuđa i same države. Američko kazneno pravo ne poznaje takve pravne institute. Čeka ga brzo i pravedno suđenje. Spoznao je to i veletrgovac Vincent Lee Ferguson, koji je prošle godine otkriven u prijevari, kada je američkoj vojsci prodao krivotvorene vojničke čizme proizvedene u Kini. Nakon kratkog suđenja osuđen je na 3 godine zatvora i sada se nalazi u saveznom zatvoru. Kohanbashi bi mu se uskoro mogao pridružiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh