Svijet

Pompeo pozvao na novu eru saradnje na Bliskom istoku

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je u četvrtak na novu eru saradnje na Bliskom istoku i izjavio je da nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da ostane na marginama bavljenja regionalnim izazovima kao što su Iran, Sirija, Jemen i izraelsko-palestinski mirovni proces.

No image - Haber.ba

Pompeo je održao govor u jeku napetosti s Evropskom unijom oko odluke Washintona da se povuče iz nuklearnog sporazuma postignutog u 2015. između Irana i svjetskih sila i iznenadne objave povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

Sjedinjene Države traže novu eru saradnje između svih naših zemalja u suprotstavljanju tim izazovima – poručio je Pompeo ministrima vanjskih poslova i ostalim zvaničnicima iz više od 60 zemalja u Varšavi.

Pompeo se suzdržao od direktnih kritika Irana i umjesto toga je uvrstio Islamsku Republiku na listu bliskoistočnih izazova, istovremeno priznajući međusobne razlike među zemljama učesnicama konferencije oko tema koje su na dnevnom redu.

Nijedan od tih regionalnih izazova neće se riješiti sam od sebe. Moramo raditi zajednički na sigurnosti. Nijedna zemlja ne može priuštiti sebi da ostane na marginama – kazao je šef američke diplomatije.

Evropski saveznici Washingtona izrazili su zabrinutost da bi se konferencija mogla pretvoriti u lavinu osuda Irana i pojačati napetosti s Islamskom Republikom, koja je nazvala skup u Varšavi “očajničkim cirkusom “, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh