Region

Evropski parlament usvojio rezoluciju o izborima u Srbiji

Apelovala je da građani Srbije ne budu ostavljeni na cedilu i da europarlamentarci pomognu da se uspostave normalni izborni uslovi.

Evropski parlament - Nap

Evropski parlament je u Strazburu usvojio je rezoluciju kojom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o neregularnostima na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore sa 461 za, 53 protiv, 43 uzdržanih.

Podsjetimo, troje lidera opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” pozvali su na hitnu istragu misije Evropskog parlamenta (EP) koja će u Srbiji istražiti navode o mahinacijama na izborima održanim 17. decembra.

To su uoči sjednice Evropskog parlamenta u četvrtak zatražili potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kopredsjednik Zeleno-lijevog fronta Radomir Lazović i predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Oni su govorili na panelu “Srbija: Demokratija na raskršću” održanom u Strazburu.

Prema tvrdnjama Marinike Tepić, izborna prevara u Srbiji vrši se kroz medije i pritiske na političke aktere, kao i registraciju ljudi iz Bosne i Hercegovine (BiH) u birački spisak u Srbiji, prije svega u Beogradu iako nemaju pravo da glasaju na lokalnim izborima.

“Pozivam vas da podržite zahtev proevropske opozicije da se pošalje misija radi istrage ili nezavisni pravni stručnjaci i da se procjene sve te nepravilnosti i upute preporuke koje i vlast i opozicija moraju da prihvate, a u pogledu uslova pod kojima će se ponoviti izbori u Srbiji na svim nivoima”, rekla je Tepić.

Apelovala je da građani Srbije ne budu ostavljeni na cedilu i da europarlamentarci pomognu da se uspostave normalni izborni uslovi, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh