Region

Vučić i Kurti se sastaju u Bruxellesu

Borrell i Lajčak imat će tokom dana odvojene razgovore s Vučićem i Kurtijem, a zajednički sastanak očekuje se u 15 sati.

vijesti

Bruxelles je domaćin nastavku dijaloga Beograda i Prištine na kojem se od čelnika dviju strana očekuje da prihvate evropski plan za Kosovo koji podupiru Sjedinjene Države. Srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija ugostit će šef evrodiplomacije Josep Borrell i posebni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

Borrell i Lajčak imat će tokom dana odvojene razgovore s Vučićem i Kurtijem, a zajednički sastanak očekuje se u 15 sati.

Njemačko-francuska inicijativa, koja je u međuvremenu prihvaćena kao europski plan i preduvjet za daljnje eurointegracijske procese Srbije i Kosova, predviđa uzajamno priznanje dokumenata, pečata, putovnica, osobnih iskaznica i nacionalnih simbola. U prijedlogu sporazuma se ne inzistira da Srbija formalno prizna kosovsku državnost, ali bi se po tom dokumentu de facto morala odnositi prema Kosovu kao suverenoj državi.

Srbija ne bi smjela blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uz obvezu obje strane da razvijaju normalne dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava. Kosovo bi trebalo osigurati prikladnu razinu samouprave za srpsku zajednicu i formalizirati poseban status Srpske pravoslavne crkve, a obje strane otvorile bi svoja stalna predstavništva u glavnim gradovima.

Crvene linije s kojima Vučić dolazi danas u Bruxelles su da Srbija ne prihvaća Kosovo kao neovisnu državu te da se neće suglasiti s članstvom u UN-u. Istodobno Beograd inzistira na uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, što je predviđeno sporazumom koji su dvije strane pod pokroviteljstvom EU potpisale u Bruxellesu 2013. godine, piše federalna.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh