Region

Curica se i dalje bori za život; Kako pet mjeseci niko nije vidio da je tuku?

Već nekoliko dana ljekari se u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici bore za život 2.5-godišnje curice koju je, sumnja se, premlatila majka koja je s ocem djevojčice završila u jednomjesečnom pritvoru.

Curica - Screenshot

Upravo ju je ta majka, nakon što je curici nanijela povrede opasne po život, dovela prvo u novogradišku bolnicu, gdje je ljekarima rekla da je pala i tako se povrijedila.

Curica je zbog lošeg stanja prevezena u Klaićevu, gdje je operisana i nalazi se u komi. Borba za njen život ne prestaje.

Goran Roić, direktor Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao je u Dnevniku HTV-a da bi i on i cijeli tim intenzivista voljeli više od ičega bolje vijesti o dvoipogodišnjoj djevojčici koja je u teškom stanju dovedena u bolnicu u Klaićevoj ulici, ali ne usudi se ništa prognozirati.

– Prognoze su nezahvalne, već od prijema 31. marta zdravstveno stanje djeteta je iznimno teško. Djevojčica je u izuzetno teškom zdravstvenom stanju. Vitalno je ugrožena, na mehaničkoj ventilaciji uz pasku intenzivista i sve mjere, dijagnostike i terapije koje medicina poznaje i koje se mogu poduzeti u takvim situacijama – rekao je u Dnevniku HTV-a Roić.

Odmah po dolasku ljekari su posumnjali u majčinu priču. Curica je, osim teških povreda glave, imala i modrice po tijelu različite starosti te svrab. Sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od novembra 2020. do 31. marta 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Zlostavljanje trajalo 5 mjeseci
Prema dosad poznatim podacima, curica je do početka novembra 2020., a od trećeg mjeseca svog života, živjela u udomiteljskoj porodici. Udomitelji su se jučer rasplakali pred kamerama, pričajući kako je bila kao anđeo te da je nikad ne bi pustili da su znali šta će se dogoditi. Ali sistem je ionako odlučio umjesto njih.

Kada su curicu oduzeli roditeljima, ljudi u sistemu socijalne skrbi procijenili su da je ostanak u biološkoj obitelji visok razvojni rizik za nju, no kada su taj rizik sveli na srednji, uslijedio je povratak u porodicu.

Curica je u biološkoj porodici mjesecima bila zlostavljana, a čini se da je centar za socijalni rad to znao, no niko nije reagirao,piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh