Region

Crna Gora: Vakcinacija protiv koronavirusa počinje krajem januara ili početkom februara

Vlada Crne Gore intenzivno pregovara o nabavci vakcine protiv COVID-19, a vakcinacija će početi krajem januara ili početkom februara, saopštila je danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, javlja Anadolu Agency (AA).

Institut za javno zdravlje Crne Gore - Twitter

Ona je na predstavljenju Nacionalne strategije za imunizaciju protiv koronavirusa pozvala građane na strpljenje, poručujući da se pregovara sa svim proizvođačima koji nude vakcinu.

Crna Gora intenzivno pregovara o nabavci vakcine protiv koronavirusa i vode se bilateralni pregovori, ali i pregovori unutar Covax inicijative. Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu. Vakcina se može očekivati krajem januara ili početkom februara”, kazala je ministarka zdravlja Borovinić Bojović.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragan Laušević je rekao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

On je odgovarajući na pitanje koliko je Crna Gora opremljena za prijem vakcina naglasio da nema nikakvog razloga za brigu.

Crna Gora ima kapacitet za držanje vakcina i to na tri mjesta kada je u pitanju Fajzerova vakcina“, kazao je Laušević i dodao da za druge vakcine imaju još veće kapacitete.

Istakao je da nigdje nije predviđeno da će vakcinacija u 2021. godini stvoriti kolektivni imunitet, već da je plan zaštita najranjivijih.

Vakcina neće biti obavezna, već izbor“, rekao je Laušević i dodao da podaci pokazuju da je djelotvornost i bezbjednost zadovoljavajuća, a da će transparentnost biti potpuna.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović rekla je da Nacionalna strategija za imunizaciju ima jedan cilj – nesmetano i jednako dostupna vakcina za sve u Crnoj Gori.

Brajović je rekla da su planom definisane prioritetne grupe i da su to prije svega zdravstveni radnici, kao i osobe starije životne dobi i hronični bolesnici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh