Region

Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da nije štetna po zdravlje

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, objavljeno je danas na službenim stranicama Hvara.

Hvar - Twitter

Gradsko vijeće osnovat će radnu skupinu za istraživanje veze izvora zračenja i karcinom, prenosi “Hina”.

Hvarsko Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem neovisne i nepristrane studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu.

Temeljem odluke Gradsko će vijeće osnovati radnu skupinu koja će u idućih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna proslijediti je svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara.

Odluku o stavljanju tačke na dnevni red predložila je neformalna skupina građana

Odluka se na dnevnom redu sjednice Vijeća našla na prijedlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne skupine građana, a temeljem informacije da je Hvar uvršten na listu od 13 gradova i jednog otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

Uzeti su u obzir rezultati istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, činjenica da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže uticaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezolucije Evropskog parlamenta (Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima i Evropski akcijski plan za zdravlje i okoliš) te Rezolucija Vijeća Evrope (Potencijalne opasnosti za elektromagnetskih polja i njihov uticaj na okoliš), navodi Grad Hvar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh