Region

Privedena Ana Karamarko, supruga bivšeg premijera Hrvatske i prvog čovjeka HDZ-a

Rano jutros istražitelji Uskoka upali su u prostore kompanije “Drimia” Ane Karamarko, supruge bivšeg potpredsjednika vlade i bivšeg šefa HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka.

Ana Karamarko - Vecernji.hr

U toku su hapšenja 30-ak osumnjičenih i pretresi njihovih domova i poslovnih prostora, saznaje “Jutarnji” iz neslužbenih izvora, dok se hrvatska policija i Uskok o akciji još nisu oglasili. Jutarnji je objavio kako je privedena Ana Karamarko.

Kako saznaje “Večernji“, akcijom je obuhvaćeno 38 osoba te devet kompanija, a sumnja se da su od početka 2017. do kraja 2019. naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura te tako sebi pribavili korist od 20 miliona kuna dok su budžet Hrvatske oštetili za oko 11 miliona kuna. Prema njihovim informacijama kompanija “Drimia” platila je oko 400.000 kuna za usluge koje nisu obavljene.

Upravo zbog suprugine kompanije “Drimia”, odnosno njene saradnje s MOL-ovim konzultantom Jozom Petrovićem Karamarko je 2016. otišao s dužnosti prvog potpredsjednika vlade Hrvatske i predsjednika HDZ-a.

Očekuje se da će nakon pretresa uhapšeni biti odvedeni u policijske prostorije na Oranicama, a zatim i na ispitivanje u sjedište Uskoka. Istražitelji će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i za njih zatražiti istražni zatvor o čemu odlučuje sudija istrage Županijskog suda.

Ivo Farčić, advokat Ane Karamarko, “Indexu” je kazao kako ne zna trenutno u kojem je statusu Ana Karamarko.

“U toku je dio postupka koji nije javan i očekujemo da organi gonjenja iznesu neke podatke”, rekao je.

Otkrio je i da stan u kojemu živi nije pretražen te da se još pretražuje prostor kompanije.

Nešto iza podneva iz prostorija kompanije u Centru Kaptol izašla je Ana Karamarko u društvu istražitelja koji su nosili kutije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh