Region

John Bolton odlaže posjetu Srbiji?

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Bolton odlaže posjetu Beogradu i Prištini zato što je Kosovo bez vlade, saznaje nezvanično “Glas Amerike” iz diplomatskih izvora u Vašingtonu.

John Bolton - Nationalinterest.org

Prema saznanjima “Glasa Amerike“, Bolton je planirao da posjeti region krajem avgusta ili početkom septembra, jer će tada biti sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom u posjeti Parizu na sastanku G7 i Varšavi na obilježavanju 80 godina od početka Drugog svjetskog rata.

Međutim, zbog situacije u Prištini, posjeta je za sada odložena, ali izvori “Glasa Amerike” tvrde da se i dalje planira.

“Glas Amerike” navodi i da je tražio potvrdu ove informacije iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, ali da do sada nisu dobili odgovor.

Istovremeno, i prištinska “KTV” nezvanično saznaje da je posjeta Boltona Beogradu i Prištini odložena, a navode se dva razloga za to: prvi je pad kosovske vlade, a drugi to što nisu ukinute takse na robu iz Srbije i BiH.

Kako prenosi “KTV”, Bolton bi došao u Beograd i Prištinu, ali nakon izbora i formiranja nove kosovske vlade i ukoliko bi bile ukinute takse.

“Blic” je ranije objavio da bi savjetnik Donalda Tuampa za nacionalnu bezbjednost mogao do kraja avgusta, početka septembra da posjeti region, odnosno Beograd i Prištinu, kao i da će “SAD krenuti u ofanzivu kada je u pitanju rješavanje kosovskog problema, odnosno pokretanje dijaloga sa mrtve tačke”.

“Blic” je prenio navode anonimnih diplomatskih izvora da bi Bolton mogao da dođe u region samo ukoliko budu ukinute takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, te da je njegova posjeta malo vjerovatna ako se to ne desi jer “ne želi da bude neuspješan”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh