Region

Vučić o reakciji Srbije: Podignuta borbena gotovost, promisliću, ako se nastavi “pobjedićemo”

Akcija specijalnih jedinica kosovske policije izvodi se na teritoriji cijelog KiM. Uhapšene 23 osobe. Ima povrijeđenih. Puca se na nenaoružan narod, kaže Vučić.

Aleksandar Vučić - Srna.rs

Predsednik Srbije je na posebnoj sednici Narodne Skupštine posvećenoj Ksoovu, rekao da prema informacijama koje Srbija poseduje, u akciji Prištine učestvuju pripadnici jedinica NJSO, nekadašnje ROSU, i FIT, koji su do sada upali na teritoriju severa Kosova sa 73 vozila, uglavnom oklopna.

“Još 50 ćeka kod Južne Mitrovice, a još 50 čeka u Srbici. Osam je upučeno u Zubin Potok. Do sada su privedene 23 osobe, uglavnom srpske nacionalnosti, ima i bošnjaka. Akcija je izvedena na teritoriji tri opštine, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku, dakle na teritoriji celog Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Među uhapšenima je najviše pripadnika snaga kosovske policije, rekao je predsednik Srbije. “Upravo je to ono o čemu smo imali saznaja pre 15 dana kada smo alarmirali međunarodnu javnost”, rekao je Vučić i dodao da je trenutno i dalje veoma teško u Zubinom Potoku gde pripadnici ROSU pucaju na nenaoružan narod.

Kako je naveo Vučić, do sukoba je došlo u mestu Varage. “U klisuri su tri barikade albanski specijalci probili. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, a Albanci su pucali bojevom municijom preko glava Srba koji su protestvovali i pokušavali da se verbalno suprostave njihovoj akciji”, rekao je Vučić.

On je upozorio da su “u toku premlaćivanje Srba kod Tehničke škole u Zubinom Potoku, upadi u kuće, lomljenje svega po kućama… Na najbahatiji mogući način pokazuju i dokazuju koliko su veliki, snažni i moćni”.

Vučić kaže da za sada nema poginulih, iako su Albanci u Kosovskoj Mitrovici pucali na ljude u jednoj od posrednih ulica samo zato što su ih ovi gađali kamenicama.

Postoji nepotvrđena informacija da je među pretučenima i privedenima i jedan ruski državljanin Miheal Krasnoščenko, rekao je Aleksandar Vučić.

Krasnoščenko je radnik UNMIK administracije, naveo je Vučić u Skupštini Srbije. Prokomentarisao je i da su se zvaničnici KFOR-a oglasili i rekli da ne žele da se mešaju, ali da su mađarski pripadnici tih snaga pošli da intervenišu i odbrane Srbe, ali su dobili naređenja komandanata KFOR-a da se vrate na svoje položaje.

On je obavestio poslanike da je jutros u 06.29, zbog dešavanja na Kosovu, izdao naređenje da se podigne borbena gotovost vojske na najviši nivo. Međutim, kako je istakao, o sledećim konkretnim koracima Srbije još nije odlučio.

Promisliću dobro i odlučiti, ali ako i dalje bude eskalacija, mogu vam samo reći “Srbija će pobediti”, zaključio je Vučić.On je obavestio poslanike da je jutros u 06.29, zbog dešavanja na Kosovu, izdao naređenje da se podigne borbena gotovost vojske na najviši nivo. Međutim, kako je istakao, o sledećim konkretnim koracima Srbije još nije odlučio.

“Ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja poretka i života ljudi na severu KiM naša vojska će zaštiti naš narod”, rekao je Vučić. On je rekao i da su sve policijske jedinice posebne i specijalne namene u pripravnosti i istakao da Srbija ništa ni od koga neće da krije.

Svesni smo, istakao je, teških i užasnih posledica i Beograd će nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti. “Mi da dozvolimo novu Oluju u bilo kom delu gde žive naš narod – nećemo”, rekao je Vučić.

Promisliću dobro i odlučiti, ali ako i dalje bude eskalacija, mogu vam samo reći “Srbija će pobediti”, zaključio je Vučić,prenosi B92


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh