Politika

Američka ambasada: Budućnost BiH unutar euroatlantskih institucija

Sjedinjene Države pozdravljaju preporuku Evropske komisije Evropskom vijeću za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Oglasili su se danas porukom na platformi X.

“Preporuka šalje jasan signal građanima u BiH da je njihova budućnost unutar euroatlantskih institucija”, stoji u reakciji Američke ambasade u BiH.

Podsjećamo, Evropska komisija je danas preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i razmatrala predstojeći usmeni izvještaj Vijeću o napretku Ukrajine i Republike Moldavije u rješavanju preostalih koraka iz izvještaja Komisije o proširenju od 8. novembra.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tokom govora na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta ocijenila da je Bosna i Hercegovina učinila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije.

Konačnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora donosi Vijeće EU, a rasprava o tome će biti održana na samitu koji je zakazan za 21. i 22. mart u Briselu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh