Politika

Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa u Tirani

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovat će danas, na poziv ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Iglija Hasanija, na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa u Tirani.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, na sastanku u Tirani razgovarat će se o aktualnoj geopolitičkoj situaciji, sigurnosti regije, značaju i izazovima regionalne suradnje, evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, postignućima u okviru Berlinskog procesa, instrumentima za ubrzani proces ekonomskog razvoja u kontekstu Novog plana rasta, koji je u maju predstavila Evropska komisija te implementaciji aktivnosti Zajedničkog regionalnog tržišta.

Berlinski proces je regionalna inicijativa koju je pokrenula Savezna Republika Njemačka 2014. godine, s ciljem ubrzanja evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja te unapređenja regionalne suradnje.

Države sudionice Berlinskog procesa su zemlje zapadnog Balkana, članice Europske unije Njemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Poljska i Slovenija te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh