Politika

Je li lider SNSD-a priredio najveći blef do sada: Nema ni prebijene pare za Dodikove nove institucije

Vlada RS u svom budžetu nije planirala nikakva sredstva za bilo koju od najavljenih institucija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je podržao da sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o vraćanju otetih nadležnosti bude održana danas, u petak, 10. decembra, na dan kada su donesene bonske ovlasti.

Prazan budžet
Brojne su nadležnosti i institucije koje je Dodik najavio da će svesti na nivo Republike Srpske, od VSTV-a preko UIO, zabrane djelovanja SIPA-e i OSA-e na teritoriji RS do, što je izazvalo najveće tenzije i paniku u javnosti, Oružanih snaga BiH, koje bi bile zamijenjene vojskom RS.

No, čitav Dodikov plan ima jednu zanimljivu začkoljicu – Vlada RS u svom budžetu nije planirala nikakva sredstva za bilo koju od najavljenih institucija.

Zora Vidović, ministrica finansija u Vladi RS, predstavila je medijima okvir budžeta RS za 2022., koji će iznositi 4 milijarde i 24 miliona maraka.

Za činjenicu da u budžetu za narednu godinu nisu predviđena sredstva za finansiranje institucija koje bi, kako to uporno najavljuje Milorad Dodik, trebale promijeniti nadležnost i s državnog nivoa biti prenesene u nadležnost RS, Vidović je kazala:

– Takve stavke nismo mogli planirati zato što i ne postoje. Budžetom nismo planirali, ali zato smo ostavili određene rezerve na određenim pozicijama ako dođe do određenih stvari koje moramo finansirati iz tih oblasti. Naravno da smo spremni za to – kazala je Vidović.

Ona, pak, nije objašnjavala iz kojih će tačno rezervi to pokriti.

Na koji način i iz kojih budžetskih sredstava bi se finansirale eventualno prenesene nadležnosti, ne znaju ni predstavnici većine u NSRS.

Para nema
– Nisam se dovoljno upoznao sa samom strukturom budžeta, tako da ne bih želio da vam dajem odgovor, jer nisam bio u prilici da se bliže upoznam sa samim budžetom – rekao je potpredsjednik NSRS Denis Šulić.

I iz PDP-a smatraju da je u pitanju farsa u režiji SNSD-a.

– Mi imamo, ako ništa drugo, Agenciju za lijekove RS, koja se formira – tačno se zna i koji je dan – to je 6 mjeseci nakon zakona. Ako ništa drugo, moralo je da barem za to budu predviđena sredstva u budžetu – izričit je bio poslanik Igor Crnadak.

Dakle, ukoliko vlasti RS ne planiraju finansijska sredstva niti imaju mogućnost isfinansirati brojne institucije koje Dodik najavljuje u ovom entitetu, nameće se pitanje na koji način on tačno misli provesti išta od najavljenog.

Formiran predmet
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet koji se odnosi na odluku NSRS o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Nezvanično, Tužilaštvo ovaj čin tretira kao rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine te da je od rukovodstva zakonodavne institucije ovog entiteta već zatražilo i listing glasanja o ovoj odluci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh