Politika

Bakir Izetbegović: “Uslovi pod kojima možemo odustati od apelacije”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svoje mjesta u institucijama.

Bakir Izetbegović - Vijesti.ba

Iz SDA je jučer najavljeno da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa imenom entiteta Republika Srpska, što je izazvalo oštre reakcije u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je rekao da ako se neke stvari promijene u RS, poput uvođenja bosanskog jezika, poboljšanja prema povratnicima Bošnjacima, Hrvatima, prema strategijama koje su usvojene stvari mogu da ostanu kakve jesu.

“Ime Republika Srpska počinje da se pretvara u entitet u kojem drugi nisu ravnopravni”, rekao je Izetbegović.

“Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republike Srpske”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je izjavio da se ne radi o zahtjevu da se ukine naziv RS, već da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati.

Iz OHR-a su osudili najavu SDA, dok je predsjedavajući Predsjedništa Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odgovorio da “ako SDA to želi da uradi”, on će se zalagati za rigorozne mjere zaštite Republike Srpske, prenosi “NAP“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh