Kultura

Sve spremno za 17. izdanje Mostarske liske

“Naš najveći uspjeh je samo održavanje festovala u okolnostima pandemije…”

Sve spremno za 17. izdanje Mostarske liske - PR / Haber.ba

Govoreći o organizaciji festivala Mostarska liska, direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović podsjetio je na brojne izazove u organizaciji, ističući složenost procesa, kao i odlučnost da se festival ipak održi. A održat će se uprkos pandemiji, i to sa zakašnjenjem od pet mjeseci, obzirom da je prvobitno bili planirano da se održi u aprilu. Početak je inače zakazan za petak.

Naš najveći uspjeh je samo održavanje festovala u okolnostima pandemije. Što se tiče mjera i preporuka, mogu kazati da će publika biti primorana vršiti dezinfekciju ruku na ulazu, uz obavezno mjerenje temperature i socijalnu distancu, najavio je Mujkanović.

Umjetnički direktor NPM-a Emir Spahić žali što se ne mogu gledati kvalitetne predstave iz regiona i, kako kaže, sagledati šta se radi u pozorišnim kućama kod susjeda.

Ipak, nije bio problem napraviti selekciju sa predstavama iz BiH, jer su to jednako kvalitetne predstave. Na samom početku prisjetit ćemo se rano preminulog kolege Mirsada Elezija, tako da je ovogodišnji festival posvećen njemu, naglasio je.

U programu 17. Međunarodnog festivala komedije publika ima priliku gledati predatave: “Fistik ili san o suncu, mjesecu i drugim sitnicama“ – Narodnog pozorišta Sarajevo, “Istina“ Florijana Zelera – Pozorišta Jazavac Banja Luka, “Identitluk“ – Narodnog pozorišta Mostar, “Putovanje“ – Narodnog pozorišta Tuzla, “Sjećaš li se Doli Bel“ – Kamernog teatra 55 Sarajevo, te “Čorba od kanarinca“ – Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Stručni žiri festivala čine glumac Dragan Jovičić kao predsjednik, zatim režiser Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor NPM-a Salko Pezo kao članovi. Žiri medija čine Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok žiri publike čine Nada Dalipahić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić. Sve predstave festivala počet će u terminu od 20 sati na velikoj sceni NPM-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh