Humanost

Na koje sve načine možete pomoći ljudima Maroka ako ste u Bosni i Hercegovini?

Broj mrtvih u razornom zemljotresu u Maroku premašio je 2.800. Brojni preživjeli spavaju na otvorenom.

Maroko - Fernando SáNchez / Zuma Press / Profimedia

Postoje i sela koja su doslovice kompletna uništena. Kako iz Bosne i Hercegovine možemo pomoći?

Razoran zemljotres pogodio je Tursku i Siriju početkom godine. Tada smo svjedočili najrazličitijim volonterskim akcijama u svim dijelovima BiH, a sve kako bismo barem malo olakšali pogođenoj populaciji, piše PRESS.

To sa tragedijom u Maroku nije slučaj – ali načini i potreba za pomoći itekako postoje.

Prije svega, iz Crvenog krsta/ križa Bosne i Hercegovine apeluju na sve građane da ne zaborave na njihov aktivan humanitarni broj: 17023. Pozivom na ovaj broj donirat ćete dvije konvertibilne marke.

Nadalje, još jedna od opcija na koju iz Crvenog krsta BiH skreću pažnju je i njihov račun na koji fizička lica, pravni subjekti i svi ostali mogu uplatiti novčane donacije. Informacije o računu imate na OVOME LINKU.

Sličnu akciju pokrenuo je i Merhamet. Njihova će trajati od 11. septembra do 11. oktobra 2023. godine, a provodit će se prikupljanjem novčanih sredstava u svim organizacionim dijelovima HO „Merhamet“ MDD u zemlji i inostranstvu. Ujedno, i Merhamet nudi humanitarni broj čijim pozivom donirate dvije KM, a to je: 17061. Više detalja imate na OVOME LINKU.

U humanitarnoj akciji učestvuju i studenti. Naime, Udruženje studenata medicine u BiH (BoHeMSA) objavilo je otvoreni apel za pomoć žrtavama zemljotresa u Maroku, istaknuvši da su sa ovom zemljom oduvijek sarađivali, te da su duboko pogođeni tragedijom.

Nakon zemljotresa, neprofitna organizacija studenata medicine iz Marakeša, poznata kao AEM MARAKEŠ, brzo je inicirala akciju prikupljanja sredstava putem svojeg službenog bankovnog računa.

“Ova inicijativa ima za cilj osigurati finansijska sredstva koja će biti od ključnog značaja za pružanje neophodne pomoći žrtvama i ublažavanje njihove patnje u najkraćem mogućem roku. Iako akciju ne provodimo direktno putem našeg udruženja, osjećamo moralnu obavezu i građansku odgovornost da prenesemo apel naših kolega iz Maroka. U prilogu, dostavljamo informacije za uplatu pomoći”, poručili su.

Naziv računa: ASSOCIATION DES ETUDIANTS EN MEDECINE DE MARRAKECH

IBAN: 007 450 0008572000302522 22.

Podsjetimo, i organizacija Pomozi.ba uputila je iznos od 100.000 KM za pomoć ovoj zemlji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh