Crna hronika

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno više od 13.000 ljudi, 5.500 su djeca

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno više od 13.000 ljudi, 5.500 su djeca

Lt. Col. Ido walks through a damaged bedroom, which is located, as he claims, above a workshop that was used for weapon production inside a residential building amid the ongoing ground invasion against Palestinian Islamist group Hamas in the northern Gaza Strip, November 8, 2023. REUTERS/Ronen Zvulun EDITOR’S NOTE: REUTERS PHOTOGRAPHS WERE REVIEWED BY THE IDF AS PART OF THE CONDITIONS OF THE EMBED. NO PHOTOS WERE REMOVED.

WHO dao nove detalje o bebama iz Gaze: “Većina ima ozbiljne infekcije”
Svaka od 31 bebe evakuirane iz bolnice Al-Shifa boluje od ozbiljnih infekcija, rekao je Richard Brennan, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve.

Dao je Sky Newsu više detalja o dvjema misijama UN-a u bolnici koje su održane jučer i danas, dodajući da su još dvije bebe umrle tokom noći prije nego što su mogle biti evakuirane.

Trećina onih koji su prevezeni u bolnicu u južnoj Gazi bila je u kritičnom stanju i WHO ne može locirati roditelje djece, rekao je.

“Jedanaest ih je klasificirano kao kritično. Sve imaju ozbiljne infekcije. Mnogi od njih imaju vrlo malu težinu. Stoga je pred njima težak put”, rekao je gospodin Brennan.

“Jedan od tragičnijih dijelova ove priče je što ne znamo gdje su roditelji”, dodao je.

Iako je ministarstvo zdravstva Gaze koje vodi Hamas priopćilo da će 30 beba sutra biti prevezeno u Egipat, Brennan je upozorio da će se transferi odvijati u fazama, pri čemu su neka djeca bila u previše kritičnom stanju da bi bila premještena.

Otprilike 291 pacijent ostaje u bolnici Al-Shifa i 25 članova osoblja, rekao je.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno više od 13.000 ljudi, 5.500 su djeca
U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 13.000 Palestinaca, javlja Anadolija.

Vlada u Gazi saopćila je da je među ubijenim 5.500 djece i 3.500 žena.

Ured za medije Vlade u Gazi podijelio je najnovije podatke o broju ubijenih i povrijeđenih u Pojasu Gaze koji je pod izraelskim napadima već 44 dana.

Navedeno je da je više od 13.000 ljudi, uključujući 5.500 djece i 3.500 žena, ubijeno u napadima koje izraelska vojska izvodi od 7. oktobra.

Saopćeno je i da je među ubijenim 201 ljekar, medicinske sestre i zdravstveno osoblje, 22 člana civilne zaštite i 60 novinara.

Povrijeđeno je više od 30.000 osoba, a 75 posta su žene i djeca.

Kao nestalo se vodi 6.000 ljudi, od kojih je većina zatrpana pod ruševinama ili čija tijela nisu pronađena.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve ili su oštećene ili uništene u izraelskim nemilosrdnim napadima na opkoljenu enklavu.

Izrael je odbacio sve glasnije pozive na prekid vatre do oslobađanja talaca koje drži Hamas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh