Crna hronika

Četiri maloljetnika biće ukopana 11. jula u Potočarima

I sa sigurnosnog aspekta privode se kraju pripreme za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Potočari - Faktor.ba

Sve protiče uobičajeno, bez problema, poručuju iz Organizacionog odbora. Uporedo – kultura sjećanja njeguje se kroz predavanja, konferencije i izložbe.

Elvir Salčinović imao je svega 15 godina kada je ubijen u Srebrenici. On je najmlađa žrtva genocida koja će biti ukopana ovog 11. jula pored svog oca i brata. Osim Elvira, dženaza će biti klanjana za još tri maloljetnika: Semira Đozića koji je imao 17 godina, te Mustafu Mekanića i Eseda Klempića koji su imali 16. 11. jula ukupno će biti ukopano 30 žrtava, uz mogućnost da porodica još jedne žrtve da saglasnost, prenosi N1.

”U identifikacionom centru nazale se posmrtni ostaci 55 žrtava proteklog rata koji su identifikovani uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale saglasnost”, kaže Emza Fazlić, Institut za nestale BiH.

Više od šest hiljada žrtava ukopano je u Potočarima. Kako bi njima, ali i onima čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni, odao počast Nisvet Dizdarević pješice je krenuo iz Pariza. Došao je do Banovića. 1600 kilometara je iza njega, a i dalje osjeća veliku motivaciju i snagu.

”Sve je tužno, ali oni mi daju snagu… šehidi. Da mi kažu da prođem preko brda, čini mi se da imam snagu da prođem kroz brdo”, kaže Nisvet Dizdarević.

I ove godine očekuje se nekoliko hiljada ljudi koji će pješke dođi do Potočara – u Maršu mira. Organizacija teče po planu, a u međuvremenu kultura sjećanja njeguje se kroz edukacije, radionice i izložbe. U Historijskom muzeju otvorena izložba ”Priče iz Srebrenice”.

”Sutra već otvaramo školu Usmene historije učesnici će učestvovati u radionicama. Naši uposlenici na čelu sa Hasanom Hasanovićem koji je šef tima za projekat usmene historije, govorit će kako se dolazilo do svjedoka genocida kako je pravljena metodologija na osnovu koje se ispitivalo i na osnovu koje imamo preko 500 svjedočenja pohranjenih u arhivi”, kaže Almasa Salihović, PR Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Među tim svjedočanstvima je i ono iz ratne bolnice u Srebrenici. Srebreničani su bili izloženi nezapamćenoj tragediji.

”Molite ga da izdrži bol za koju ste sigurni da je vi sami ne bi ste izdržali. I izdržali su, mnogi su izdržali”, dodaje Ilijaz Pilav, srebrenički hirurg.

Osim izložbe, radionice Usmene historije, 10. jula planirana je i konferencija ”Srebrenica – kolektivno pamćenje” u saradnji sa Svjetskim jevrejskim kongresom. Nakon dženaze 11. jula slijedi proces reekshumacije.

”Dakle otvorit će se 71 mezar i reekshumacija će trajati od 12. do 19. jula ove godine”, kaže Emza Fazlić, Institut za nestale BiH.

Kosti ubijenih Srebreničana pronađeni su u brojnim masovnim grobnicama: najveća sekundarna grobnica je Kamenica u Zvorniku, a najudaljenija ona u Kalinoviku – 200 kilometara od Srebrenice. Hiljadu porodica još uvijek čeka da posmrtni ostaci njihovih najmilijih budu pronađeni, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh