Crna hronika

MUP HNK: Privedena 21 osoba, svi su ispitani u svojstvu osumnjičenih

Tvrde da su spriječili nove najavljene tuče u Mostaru zbog čega su angažirali pripadnike PU Konjic, Čapljina i drugih MUP-ova

Sukob navijača u Mostaru - BLJESAKINFO

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su se ponovo oglasili u vezi navijačkih nereda koji su se dogodili u subotu na raskrsnici kod hotela „Ero“ u Mostaru.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Dana , 13.11. 2021.godine u 13.35 sati u PU Mostar dojavljeno je da u ulici Kardinala Stepinca, tačnije na zidu jedne kladionice, grupa NN osoba, pripadnici navijačke skupine „Red Army“ pišu grafit „1981“ preko već postojećeg grafita „HŠKZ“, koji su prethodno nascrtali pripadnici navijačke skupine „Ultrasi“. prneosi “Avaz“.

Dolaskom na mjesto događaja, policijski službenici su upozorili NN osobe da se udalje sa navedene lokacije, jer su iz smjera Centra II primijetili skupinu NN osoba pripadnika „Ultrasa“. Isti su bili maskirani crnim kapama i zaštitnim maskama, držeći u rukama razne drvene, metalne predmete, kamenice i pirotehnička sredstva.

Policijski službenici su pokušali spriječiti fizički kontakt i tuču navijačkih skupina upozorenjem, no to su tek uspjeli upotrebom službenog naoružanja. Ispalili su više hitaca upozorenje uzrak, sve u cilju spašavanja osobe koja je nepomična ležala na pločniku.

Oko 15 sati uspostavljen je javni red i mir, jedna osoba od sudionika nereda je teže povrijeđena i dva policijska službenika su zadobila lakše tjelesne povrede, materijalna šteta je pričinjena na dva poslovna objekta.

S obzirom na to da je na osnovu prikupljenih sigurnosno-obaviještajnih podataka prijetila opasnost novih sukoba, noću, 13.11. i sutradan, 14.11. 2021. godine, MUP HNK je kao ispomoć angažirao interventne jedinice PU Konjic i PU Čapljina, a u pripravnosti je i angažirao jedinicu za posebne namjene i drugih kantonalnih MUP-ova.

Policija je djelovala preventivno i operativno na terenu te su spriječili već najavljene tuče navijačkih skupina.

Sektor kriminalističke policije provodi krim-operativnu istragu, utvrđuje se identitet osoba koje su sudjelovale u enredima.

Privedena je 21 osoba koje su sudjelovale u neredim, a svi su saslušani u svojstvu osumnjičenih te su obrađeni krim-tehnički, odnosno, daktiloskopirani i sinjeletički fotografirani.

Po okončanju krim-operativne istrage nad svim učesnicima nereda, izvještaj o počinjenjenom krivičnom djelu bit će proslijeđen Tužilaštvu HNK.

Cjelokupna istraga se provodi pdo nadzorom Tužilaštva HNK, a osumnjičene osobe se terete za vršenje sljedećih krivičnih djela: učestvovanje u tuči, nanošenje teških tjelesnih povreda, oštećenje tuđe stvari i napad na ovlaštenu službenu osobu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh