Crna hronika

Prijeti li Banjaluci ekološka katastrofa

Inspektori za ekologiju Grada Banja Luke uzeli su uzorke zemljišta uz Poslovnoj zoni Incel, na mjestima na kojim se sumnja da je prosuto kancerogeno ulje piralen.

Poslovna zona Incel - Federalna.ba

Pristup kontaminiranom zemljištu je zabranjen, a u neposrednoj blizini nalaze se i brojne kuće i poljoprivredna gazdinstva. Ekipa Federalne TV istražila je prijeti li gradu ekološka katastrofa.

Na jednoj od lokaciji u Poslovnoj zoni Incel utvrđeno je da je prosuto nekoliko rezervoara ulja. Inspektori su izašli na teren.

Kako je kazao Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju bh. entiteta RS, uzeti su uzorci s mjesta gdje je prosuto to ulje i poljoprivredne površine kuće koja se nalazi pored: “Niko ne može garantovati dok se ne uradi analiza, ali po nekim kakrakteristikama, postoji sumnja da se radi o piralenu”.

Ranije je potvrđeno da je na određenim lokacijama dio zemljišta zagađen opasnim i kancerogenim uljem piralen te drugim teškim metalima, što je pokazala analiza zemljišta koju je uradio Institut za ekologiju, a nakon požara koji se desio 9. marta.Ilić tvrdi da su prethodno urađene analize detektovale jednu od najštetnijih materija, pod nazivom PCB, i to u izuzetno visokoj koncentraciji. Stručnjaci upozoravaju da je neophodno što hitnije utvrditi koliko su štetne materije otišle u dubinu zemljišta, koja količina i da li su došle u kontakt s podzemnim vodama.

“Postoje mehanizmi, koje zakon regulisao, a koji podrazumijevaju što bržu akciju da bi se eliminisao izvor i uklonile posljedice. Da li je to ekološka katastrofa ili ne – po meni, to prvenstveno mora da odrede detaljna mjerenja. Unos pola grama takvog materijala u organizam već izaziva toksične efekte kratkoročne”, upozorava Petar Gvero, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Predsjednica Centra za životnu sredinu Nataša Crnković podsjeća da je na potencijalno zagađenom području uzgajano povrće te da ti građani nemaju nikakve inforamcije kako da se ponašaju. A građani su uplašeni i šokirani jer su vlasti godinama znale za sporno ulje.

Gradonačelnik Igor Radojičić zatražio je dodatna mjerenje na cijelom području Poslovne zone. Prije 15 godina Incel je prestao proizovdnju i od privatizacije , zona je promijenila 4 vlasnika. BiH je ratifikovala Štokholmsku konvenciju, prema kojoj je strogo zabranjena proizovdnja i upotreba štetnih materija. Zemljište koje je kontaminirano neophodno je zbinuti na način da se spali u ovlaštenim spalionicama, koje ne postoje na našim prostorima. Samo jedan litar ovog opasnog ulja može da zatruje cijeli tok jedne rijeke.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh