BiH

Tijelo Marka Vukića (20) još nije pronađeno

I danas vršena opsežna potraga u koritu Bregave predvođena timovima FUCZ-a

Uprkos silnim naporima spasilačkih službi, predvođenih timovima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), pripadnicima federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom i dron tima sa bespilotnim letjelicama, kao i mještanima, tijelo Marka Vukića (20) do sada nije pronađeno, potvrđeno je za portal “Avaza” iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema informacijama iz FUCZ-a, današnja pretraga korita rijeke Bregave, u skladu sa operativnim planom, odvija se u tri zone.

Tri tima
Tako jedan tim sa pripadnicima federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi iz FUCZ sa raft čamcima pretražuje korito rijeke od šljunkare nizvodno prema Čapljini, dok drugi pruža podršku službama civilne zaštite Stolac koje su sa teškim mašinama izvlačile iz vode debla koja su bila prepreka u pretraživanju Bregave.

– Većinu stabala koje se nalaze u vodi, teškim mašinama nije moguće izvući u jednom komadu, pa se prethodno motornim pilama sijeku, a zatim u dijelovima izvlače iz vode što je veoma fizički zahtjevno i usporava potragu. U trećoj zoni volonteri, kojih je i danas veliki broj, predvođeni pripadnicima FUCZ s kopna pretražuju obale rijeke Bregave. Dron tim sa bespilotnim letjelicama prati i snima područje portage a ronioci, pripadnici federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ u pripravnosti su da izvrše zaron u slučaju da se pojave indicije o mogućem pronalasku tijela – naveli su iz FUCZ-a.

Otežana potraga
Inače, visok vodostaj, brzina rijeke, te nisko rastinje uz obalu od početka otežavaju potragu, a debla koja su prepreka za spasioce, jučer i danas se uklanjaju što dodatno otežava i usporava potragu.

Podsjetimo, tijelo Filipa Stankovića (20) izvučeno je u utorak iz vozila Jeep Compas, koje je pronađeno u Bregavi, na lokalitetu Pitića brijeg na ulazu u Stolac. Nesretni mladići su u nedjelju navečer bili u jednom kafiću u Stocu, gdje im je S.P. dao ključeve od Jeepa da odu u Vidovo polje. Nažalost, pod još neutvrđenim okolnostima, oni su vozilom sletjeli u Bregavu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh