BiH

Pao s jogurtom iz BiH na granici

Zanimljivo je da se u našoj zemlji još ni jedna institucija o tome nije oglasila.

Jogurt - Depositphotos/budabar (ilustracija)

U mliječnom proizvodu uvezenom iz Bosne i Hercegovine pronađen je visok nivo enterobakterija, javio je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. Slučaj, koji je prijavila Hrvatska, okarakteriziran je kao potencijalno rizičan, a riječ je o uvezenom jogurtu.

Zanimljivo je da se u našoj zemlji još ni jedna institucija o tome nije oglasila.

Granična kontrola

Uzorak je izuzet još 25. septembra ove godine tokom granične kontrole robe u kamionu, a pošiljka je potom puštena u susjednu Hrvatsku. Nalaz, koji je stigao tek jučer, dakle tri sedmice kasnije, pokazao je da je proizvod kontaminiran.

Jogurt iz BiH, s visokim nivoom enterobakterije, otišao je i u Švedsku.

Indikator fekalnog zagađenja

Enterobakterije ili crijevne bakterije obuhvataju rodove kao što su Salmonella (patogen), Escherichia (potencijalni patogen), Shigella (patogen), Klebsiella, Enterobacter i druge.

Njihova prisutnost u namirnicama indikator je fekalnog zagađenja, odnosno nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja namirnicama. Proizvodi u kojima se ustanovi njihova prisutnost se smatraju zdravstveno neispravnim, piše Agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh