BiH

OHR neće tolerisati bilo kakve napade na povratnike

Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi i Ured visokog predstavnika (OHR) ih neće tolerisati, upozorili su iz OHR-a.

OHR - BOSNAINFO

– Organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinioce i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju, navode iz iz OHR-a za Fenu.

Pravo na povratak, dodaju iz OHR-a, osnovni je princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je navedeno u Aneksu VII Sporazuma.

– Prema tom sporazumu, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući bezbjedan povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja, podsjećaju iz OHR-a.

Takođe, OHR navodi da su se stranke dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uslove koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez favoriziranja bilo koje određene grupe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh