BiH

Predsjednica Suda u Gradačcu se obratila javnosti: Javnost je opravdano uznemirena! Društvene mreže su prenijele neistinu…

Nakon tragedije i trostrukog ubistva u Gradačcu koje se dogodilo u petak, građani su tražili odgovore na brojna pitanja o sistemu koji ih štiti, policiji i odlukama nadležnih.

Lejla Numanović - n1

Nakon navoda o propustima sutkinje Lejle Numanović, oglasila se i predsjednica Suda u Gradačcu, Slobodanka Kojić koja je poručila da Sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne mjeru zaštite, danas se obratila javnosti sa pojašnjenjima, piše Bosniainfo.

“Sudinica Lejla Numanović živi u Tuzli, prošle godine je postala sudinica u Gradačcu i ovdje dolazi samo zbog posla. Majka je petogodišnjeg djeteta, ne želim da se spominje u bilo kojem kontekstu da je pomagala Nerminu Sulejmanoviću.

Društvene mreže su prenijele neistinu, pa to je strašno šta se dešava. Nešto se mora poduzeti, međutim ja kao predsjednik suda nisam u mogućnosti da nešto poduzmem. Objave na društvenim mrežama, pa ne da se to graniči sa vulgarnošću, nego sa granicom neukusa”, ističe između ostalog Kojić.

“Na društvenim mrežama se pojavilo rješenje ovog suda broj 28 0 Pr 081870 23 Zm od 07.08.2023. godine, kojim se odbacio zahtjev MUP-a TK, PU Gradačac za izricanje zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitne mjere zabrane približavanja žrtvi nasilja. Na tim istim mrežama nije se pojavila stranica 2. i 3. istog rješenja, na kojima je sudija Lejla Numanović obrazložila razloge zbog čega se zaštitna mjera odbacuje. Sudu nije poznato ko je medijima dao ovo rješenje kao ni razlog zbog čega se samo objavila prva stranica, ali u svakom slučaju mediji to rješenje nisu dobili od suda”, ponovila je danas Slobodanka Kojić, predsjednica Općinskog Suda u Gradačcu.

“Želim da istaknem da je nasilje u porodici prijavljeno dana, 27.07.2023. godine što proizilazi iz službene zabilješke Policijske uprave Gradačac pod brojem: 08-06/12-2-1826/23 od 27.07.2023. godine. Iz iste zabilješke proizilazi da je Hećimović Nizama, kći Nusreta prijavila svog nevjenčanog supruga Sulejmanović Nermina da je fizički napao dana, 03/04.08.2023. godine u porodičnoj kući u Mionici 3, grad Gradačac gdje se od istog odselila a nakon toga joj je upućeno više prijetnji te je ista ugasila telefon. Dana 04.08.2023. godine oko 15,40 sati patrola policije je postupila po gore navedenoj prijavi te je pronašla Sulejmanović Nermina, koji je negirao navode prijave te patroli izjavio da Hećimović Nizami nije upućivao nikakve prijetnje niti je imao nikakav kontakt s njom”, navela je iz saopćenja pojašnjenje.

Istakla je kako je jasan Zakon o krivičnom postupku, dokaze za sud prikuplja policija i Tužilaštvo, Sud ne prikuplja dokaze!

“Sudija ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu, donosimo odluku samo na osnovu dokaza koji su nam dostavljeni. Imaju iznimne situacije kada Sud traži neki dokaz, a to je kad imamo dva vještačenja koja su suprotna. Kada dođe optužnica, ti dokazi se izvode na suđenju. Policijska zabilješka se ne može cijeniti kao dokaz“, pojasnila je između ostalog predsjednica Suda u Gradačcu.

Na upit da je recimo Sud imao uvid u dva dokaza, sudinica govori kako ne želi da komentariše kolege advokate, jer oni će to kako oni žele tumačiti “to je njihovo mišljenje, to nije tačno, mora se dokazati, ako ćemo ići na osnovu sumnje, pa zašto Sud postoji.

Posljedica je nastupila kad je sutkinja obustavila postupak, ali kad je primila zahtjev za izricanje mjere, mada nema dokaza, to što je napisano u zahtjevu nema dokaza da je to bilo. Iz izjave Nizame ništa ne proizilaze, sudija ne treba da zna te nasilnike, bitno je šta stoji u spisu”, pojašnjava predsjednica Suda.

Sud nije imao dovoljno dokaza da izrekne zaštitnu mjeru, te da je iz tih razloga odbačen zahtjev MUP-a TK.

Predsjednica Suda je istakla između ostalog kako je javnost opravdano uznemirena: “Pozvala sam press konferenciju zbog žrtava, zbog ovog monstruoznog zločina. Ja znam ovog čovjeka, sudila sam mu, bio je u pritvoru, on je mogao i sve nas da pobije. Nisu bitni papiri, ja vam objašnjavam šta se desilo”.

Naglasila je kako je danas iznijela činjenice i dokaze u predmetu i ne želi nikoga da krivi, istakla je kako je htjela javnosti objasniti da su neopravdani napadi na sudinicu Lejlu Numanović.

“Na odluku Lejle Numanović nema niko pravo da utiče čak ni VSTV, niti ja kao predsjednik suda da na bilo koji način utičem, jer je svaki sudija samostalan u svom radu. Sudija je obustavila postupak jer nema dokaza, ona nije utvrdila nasilje i nije mogla obavijestiti Centar za socijalni rad, to je mogla policija da uradi”, kazala je između ostalog Kojić.

Naglasila je kako je rješenje o obustavi u predmetu Suda Gradačac dostavljeno Nerminu Sulejmanoviću i Nizami Hećimović putem policije. “Sutkinja nije znala na kojoj je adresi Nizama, pa je policija dostavila rješenje”, kazala je u svom obraćanju predsjednica suda.

Naglasila je kako se na ovo rješenje mogla uložiti žalba.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh