BiH

Studenti traže sankcije za kolegice koje su veličale Mladića

“Negiranje genocida nije sloboda govora!”, “Negiranje i šutnja je odobravanje!”, “Zajedno stojimo, istinu o Srebrenici zaboraviti nećemo”, “Pokopali su znas u zemlju, ali nisu znali da smo sjeme”….

Studenti traže sankcije za kolegice koje su veličale Mladića - vijesti.ba

Studenti Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija danas su organizovali protest u Sarajevu, a na koji su pozvali i studente sa drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pišu vijesti.ba.

Protesti se održavaju ispred Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija, a zbog posljednjih dešavanja sa dvije studentice ovog fakulteta koje su veličale osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Negiranje genocida nije sloboda govora!”, “Negiranje i šutnja je odobravanje!”, “Zajedno stojimo, istinu o Srebrenici zaboraviti nećemo”, “Pokopali su znas u zemlju, ali nisu znali da smo sjeme”, neki su od transparenata koje studenti drže.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da će formirati predmet.

Studenti žele pokazati svoj stav po pitanju ovih dešavanja i zatražiti sankcije za dvije kolegice.

“Jedina adekvatna sankcija je isključivanje sa studija. Na dan kada obilježavamo najbolniju tačku bošnjačkog naroda, imamo tu studente koji diraju u tu najbolniju tačku. Te stvari na našem univerzitetu ne smijemo dopustiti. Ovo trebaju da budu akademski građani, a kako to da budu kada ne poštuju zakone, historijske činjenice i svoje sugrađane koji su obilježavali 11. juli”, poručio je predstavnik SPUS-a i poručio da će SPUS tražiti najstrožije sankcionisanje kroz sve naše organe i tijela, i organe i tijela fakulteta. Ukoliko ovaj slučaj prođe bez sankcija, šta da očekujemo dalje?”, poručio je predsjednik SPUS-a Faruk Dević.

“Izleti fašizma i šovinizma od strane nekih studenata su se desili i za 9. januar. Tražili smo i tada najstrožije sankcije od fakulteta za njih. Zašto nije bilo odgovora, pitajte fakultet. Fakultet je prošli put dopustio da se to zataška, da se izbjegnu sankcije, ovaj put sankcije moraju da se dese”, poručio je Dević.

Dekan Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Jasmin Ahić je kazao da su poduzete sve mjere, pokrenut je postupak disciplinske odgovornosti.

– Nakon okončanja postupka, obratit ćemo se javnosti o eventualnim sankcijama, poručio je dekan koji nije decidno znao navesti koje su moguće konkretne sankcije, nego je novinare uputio na Statut UNSA.

Dekan Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmin Ahić je ranije u svom saopćenju istakao da je fakultet 12. jula zaprimio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentice na društvenim mrežama, kao i o sadržaju privatne prepiske između studenata te da je dekan fakulteta već poduzeo aktivnosti u okviru svojih nadležnosti ka utvrđivanju činjeničnog stanja i okolnosti u vezi ove prijave”, pišu Vijesti.ba.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh