BiH

Orban: BiH se negdje poklapa, a negdje razilazi sa EU

Mađarski premijer Viktor Orban zahvalio se predsjedavajućoj VMBIH Borjani Krišto na prilici da budu u BiH.

Viktor Orban - vijesti.ba

“Imali smo izvanredne i odlične pregovore. Radujem se što sam imao priliku da dođem i upoznam novo rukovodstvo i stekao sam dobre utiske”, kazao je Orban.

“Mi smo ponosni narodi i mi ćemo BiH dati poštovanje i bićemo sretni ako to bude uzvraćeno”, poručio je Orban.

Odnos Mađarske prema BiH određuje tri činjenice, kazao je Orban i pobrojao:

1. Mi smo susjedi, ne izravni, ali u političkom smislu mi jesmo komšije i posmatramo sve što se čini u BiH, kao prave komšije.

2. Mi s velikim divljenjem posmatramo kako vi održavate najkompliciraniji sistem na svijetu. Kao političar divim se vašim političarima i divimo se što uspijevate da održite zemlju funkcionalnom. Nama Mađarima je teško održati koaliciju, a ovakav komplikovan sistem.

3. Mi i vi dijelimo sudbinu, doduše različite, ali opet komunizme u našoj prošlosti, i prelaz koji još traje, iscrpio je i vas i nas. Mi imamo slične sudbine. Niste nam strani već ste unutar porodice”, kazao je premijer Orban.

“Šta god govorili u Briselu mi smo za brzo članstvo BiH u EU. Ne trebate čekati članstvo već ga odmah dodijeliti”, poručio je Orban.

Orban je obavijestio Krišto o tokovima u EU, da su u toku velika previranja i da su u toku veliki procesi u politici, sigurnosti i privredi, “uzrokovani ratom u Ukrajini i učešćem EU u njemu, zato je Evropi potrebna sva dinamika, a to može donese Zapadni Balkan”, poručio je mađarski premijer, pišu Vijesti.ba

“Neophodni su novi učesnici u EU, za nas Mađare Balkan nije problem nego posljednji izvor evropskih resursa”, kazao je Orban.

EU-u je mnogo potrebniji Balkan nego što je Balkanu potrebna EU

“Mi Mađari smo za brzo članstvo u Evropskoj uniji”, poručio je i dodao da ne treba sačekati članstvo, već približiti pristup fondovima. “Ne može sav novac Ukrajini, dio treba usmjeriti prem Balkanu”, istaknuo je Orban.

“Trebamo novu dinamiku. Možda zvuči čudno, ali EU je potrebniji Balkan i BiH nego što je obrnuto. Rekao sam predsjedavajućoj o našoj politici prema BiH koja se negdje poklapa, a negdje razilazi sa EU. Šta god govorili u Briselu mi smo za brzo članstvo BiH u EU. Ne trebate čekati članstvo već ga odmah dodijeliti”, poručio je Orban.

Sankcije ne daju rezultate, vratiti nadležnosti narodima

“Politika sankcija ne daje rezultate, a vidimo da je dobro što se više nadležnosti vrati narodima. Budućnost nije u rukama stranaca, bitno je da se što više politike vrati u ruke balkanskih naroda”, poručio je Orban koji nakon Sarajeva putuje u Banjaluka na sastanka sa entitetskim rukovodstvom.

“Mađarska je zemlja koja vas poštuje i zato očekujem signale koji su sektori gdje bi bila poželjna pojava mađarskih investicija, kao što smo trenutno u vazduhoplovstvu. Zvanični pregovori su bili dobar početak i to je prilika da stručni ljudi i resori daju dubini naših odnosa”, rekao je Orban.

“Mađarska vas poštuje, i političke namjere BiH i želi dobre ekonomske odnose. Rado bi prihvatili ulogu u garanciji balkanske sigurnosti jer smo prisutni u EUFOR-u”, zaključio je Orban, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh