BiH

OHR upozorava: Puna saradnja s visokim predstavnikom je temeljna obaveza prema Daytonu

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) saopćeno je da je puna saradnja sa visokim predstavnikom temeljna obaveza prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Christian Schmidt - depo.ba

Podsjetivši kako se Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS) priprema za razmatranje nacrta zakona kojim se pokušava ukinuti obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, iz OHR-a su poručili da se tim nacrtom zakona ne može i neće ostvariti tako pogrešno smišljen cilj.

“Strane potpisnice Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, uključujući RS, imaju obavezu da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. Nikakva politička retorika ili izmjena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove uposlenike ove obaveze. Nadalje, zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao i zakoni koje donose domaći parlamenti i podrazumijevaju istu ustavnu obavezu objavljivanja, bez obzira na bilo koji podređeni akt ili propis“, navodi se u saopćenju.

Iz OHR-a su također upozorili da neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Općem okvirnom sporazumu za mir.

“Službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka. Oni trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama“, poručeno je iz OHR-a, prenosi BosnaInfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh