BiH

Hadžije iz BiH posjetile čuveno brdo Uhud

Bosanskohercegovačke hadžije danas su posjetile brdo Uhud, na kojem se odigrala vrlo značajna bitka iz historije islama i mezaristan gdje su ukopani šehidi Uhuda.

Hadžije iz BiH posjetile čuveno brdo Uhud - vijesti.ba

Osim toga, upriličen je i posjeta Džamiji Kuba. Slovi za prvu izgrađenu džamiju, odnosno mesdžid, u islamu, a čiji je kamen temeljac postavio upravo Božiji poslanik Muhammed a.s.

Noćas će hadžije završiti sa pakovanjem kofera, a ujutro će se organizovati 47 autobusa i početi spremanje za premještaj u Mekku.

Na putu prema Mekki hadžije će zastati na mikatu Zul-Hulejfa radi klanjanja dva rekata namaza i nijjeta za umru. Od Mekke je udaljen više od 400 km i najudaljeniji je mikat. Određen je za mikat još tokom života poslanika Muhammeda

Planirano je da se hadžije na putu do Mekke odmaraju na još jednoj lokaciji, a dolazak prve grupe se očekuje najranije prije ikindije-namaza, odnosno najkasnije do akšam-namaza, u zavisnosti od gužvi pri ulasku u Mekku.

U popodnevnim satima da će prve grupe stići u Mekku. U hotelima će se odmoriti, a onda u večernjim satima, kad malo sunce zađe, krenut će prema Haremu gdje će obaviti umru.

Hadžije će od sutra do povratka u domovinu boraviti u Mekki, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh