BiH

10. Dječiji Festival u zeničkoj Areni okupio 6000 mališana iz cijele BiH

10. Dječiji Festival u organizaciji Instituta Yunus Emre ove godine u zeničkoj Areni okupio je oko 6000 mališana iz cijele BiH čiji je izbor bio da uče turski jezik.

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Turske i uz nesebičnu pomoć asocijacije Mostovi prijateljstva danas su u Zenicu pristigla djeca iz 40 bosanskohercegovačkih gradova kako bi prisustvovali manifestaciji u čast djeteta.

Uprkos činjenici da je Tursku zadesio veliki zemljotres, odlučno kao i ranijih godina, ne zapostavljaju najmlađe. U znak zahvalnosti učenicima koji su vrijedno radili te koji su dali nesebičnu podršku u prikupljanju pomoći za unesrećene u pogođenim područjima organizovana je manifestacija djeci u čast.

“Nažalost nakon zemljotresa koji je zadesio našu domovinu mnoge aktivnosti su otkazane. Međutim ova aktivnost u Bosni i Hercegovini organizovana upravo kao znak zahvale svoj djeci koja jako, jako se potrudila i doprinijela da svi ti konvoji pomoći odu u Republiku Tursku”, istakao je Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu.

“Drago nam je što imam veliki broj zvanica, direktora škola, nastavnika, učenika i ovo je na neki način zahvalnost turskog naroda našim mališanima, našem narodu, bosanskohercegovačkom narodu koji pokazao nesebičnost, veliku nesebičnost, koji je pomogao iskreno od srca svojim prijateljima, braći i sestrama u Republici Turskoj”, kazao je Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva iz Zenice.

Mališani iz Bosne i Hercegovine danas su imali priliku družiti se sa djecom iz zemljotresom pogođenih područja. Uz prigodan program podijeljeni su i pokloni, a posebne nagrade dobili su oni koji su se svojim angažmanom istaknuli. Važnu ulogu u afirmaciji turskog jezika imaju profesori u osnovnim i srednjim školama.

“Učenjem turskog jezika, djeca ne uče samo turski jezik, dakle njima pokušavamo da približimo kako umjentost, tako i kulturu, muziku, pokušavamo da približimo Republiku Tursku našoj djeci. Da nauče, malo šire svoje vidike. Nije to samo puko učenje stranog jezika”, naveo je profesor turskog jezika Zaim Hajdarević.

Do danas je više od 15.000 djece izabralo da uči turski jezik u svojim školama. Trenutno se izučava u 300 škola u sedam kantona u Federaciji BiH.

“Gledam puno turske serije i uvijek sam voljela da znam turski i da idem u Tursku i da obilazim je. Mislim, to je nešto posebno”, kaže učenica osmog razreda iz Gornjeg Vakufa Ramiza Šijak.

Dječiji festival je kruna aktivnosti koju provodi Institut Yunus Emre u okviru programa „Moj izbor je turski“. A da zaista slušaju i čuju djecu kada govore o svojim problemima, strahovima i željama potvrdili su prethodnih godina izborom gostiju koje djeca žele vidjeti i slušati na festivalu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh