BiH

Širom Muftijstva tuzlanskog klanjan bajram-namaz

U džamijama širom Muftijstava tuzlanskog jutros je klanjan bajram-namaz.

Širom Muftijstva tuzlanskog klanjan bajram-namaz - FENA

Centralna bajramska svečanost održana je u džamiji “Kralj Abdullah”, a hutbu je kazivao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

– Pored važne spoznaje da je u osnovi cjelokupne Allahove Plemenite Knjige, čije objavljivanje je započelo u blagoslovljenom ramazanskom vremenu, istina da je samo Jedan Bog Allah, dželle šanuhu, navedeni ajet iskazuje čvrstu vezu između šehadeta – vjerovanja srcem i očitovanja jezikom – i ibadeta odnosno svakodnevnog ispunjavanja vjerskih dužnosti i moralnog vladanja. Dakle, šehadet (svjedočenje) i ibadet (robovanje koje se djelima potvrđuje) čine neraskidivu cjelinu naše vjere – kazao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Efendija Fazlović je kazao vjernicima i vjernicama da su važna njihova shvatanja i uvjerenja o tome koliku ulogu imaju glavne islamske dužnosti za naš život.

– To su obligatne obaveze, farzovi, na kojima se podiže zdanje naše vjere i pomoću kojih se štite i razvijaju istinske vrijednosti u životu pojedinca i zajednice. A ramazan je najbolje vrijeme u kojem se obnovi naša samosvijest i u kojem se pokaže islamska praktična dosljednost i predanost. S obzirom da je naš jutrošnji duhovni hal poseban, da su naša srca i duše oplemenjene, jače i kvalitetnije možemo primiti sljedeću poruku: svaka dužnost koju je Allah propisao nosi sa sobom veliki hikmet, duboku mudrost i svrhu. Otuda je neophodno da svaki musliman zna i razumije da prema islamskom učenju za svaki farz koji se obavi slijedi dobro koje se ne može postići ni na koji drugi način, ali i da za svaku zanemarenu dužnost, svjesno izostavljenje farzova kao što su namaz, post, zakat, slijedi posljedica koja se ne može otkloniti ni na koji drugi način osim njihovim izvršavanjem – naveo je on.

Allah, navodi muftija Fazlović, nas je nadahnuo i potpomogao da istrajemo u namazu, postu i mnogim drugim ibadetima i dobrim djelima tokom proteklog odabranog mjeseca.

– Ramazanski put i jeste posebna škola čovjekove samodiscipline, odgovornosti i ustrajnosti. Taj jedinstveni kvalitet strpljivosti i istrajnosti u Allahovoj vjeri, kur’anskom riječju označen kao istikamet, naročito se gradi i postiže postom. Ramazanski post, dnevni namazi i drugi važni postulati islama nepresušna su vrela duhovne snage, morala i volje da budemo strpljivi i izdržljivi i da granice ne prelazimo. Vezivna supstanca između glavnih islamskih ibadeta i postizanja najljepših razina moralnog i etičkog ljudskog vladanja i ophođenja jeste bogobojaznost (takvaluk), radi koje je Gospodar Mudri post, ali i druge dužnosti svojim robovima propisao. Vjerom, ibadetima i bogobojaznošću, dubokom pobožnošću, čuva se izvorna ljudska priroda (fitra), otklanjaju se uzroci koji je mogu udaljiti od svjetla Istine. Tako se jedino mogu spriječiti teške bolesti svake ljudske duše i moralno posrnuće u društvu i zajednici. Jedino tako se mogu i djelotvorno liječiti duhovne i moralne bolesti među ljudima zbog kojih nastaju najveće nevolje ovoga svijeta. Ovdje ćemo podsjetit na jedan časni kur’anski poziv upućen onima koji vjeruju: ”O, vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli uspjeh koji želite – naveo je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je prenio i dio hutbe reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazovića, a potom je vjernicima poručio:

– Budimo plemeniti prema svim ljudima. U ovim danima posebno pokažemo osjetljivost i odgovornost prema onima među nama koji su u stanju potrebe, kojima su mnoge blagodati dunjalučkog života uskraćene. Najbolja prilika za pokazivanje našeg ljudskog saosjećanja je upravo u vrijeme bajramskih blagdana. I poslije ostanimo mehkih i otvorenih srca kako bismo bili spremni koristiti drugim ljudima. Pozivam vas da drugog dana Bajrama obiđemo mezarja naših najmilijih i šehitluke gdje su najbolji sinovi naše domovine. Svim vama upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama. Želim puno sreće, napretka, svakog dobra. Podijelimo našu veliku duhovnu radost s našim komšijama i prijateljima – zaključio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Na Trgu slobode u Tuzli danas u 14 sati bit će prigodnim programom obilježen Ramazanski bajram, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh