BiH

Najstariji dud u Evropi u dvorištu Pećke Patrijaršije?

Zasađen 223 godine prije otkrića Amerike, dud još uvijek plodonosi, a njegovi plodovi i listovi se prikupljaju i koriste.

Dud - Depositphoto/natazhekova (ilustracija)

Nakon izvedbe pjevača Egora pjesme na Beoviziji u Srbiji o najstarijem drvetu na Balkanu, istražili smo malo više o tome šta je Šam dud.

Historijski podaci

Ovaj najstariji i najpoznatiji crni dud (Morus nigra) na svijetu nalazi se u porti Pećke patrijaršije na Kosovu. Pouzdano se zna, pisao je SerbianTimes, da je star, kako je zablježeno u brojnim manastirskim i drugim knjigama, preko 750 godina. Njega je u jesen 1269. ili u proljeće 1270. godine donio, prolazeći kroz Siriju – oblast Bila ad Šam (današnji Damask), i zasadio treći srpski arhiepiskop Sava II.

To znači da je zasađen 223 godine prije otkrića Amerike. Vjeruje se da je najstariji crni dud u Evropi.

Kako dalje otkriva portalmladi, šam-dud je kao spomenik prirode zaštićen 1957. godine i smatra se prirodnim dobrom prve kategorije. Također, nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a.

Još uvijek plodonosi

Viši je od osam metara, obim drveta je 5,8 metara, a prečnik 1,9 metara. Polovinom 20. vijeka, za vrijeme jedne oluje, grom je udario u stablo i prepolovio ga. Dvije grane su polegle po zemlji i ožilile se, a iz njih su izrasle nove krošnje. Stablo je u dobrom stanju, još uvijek plodonosi, a njegovi plodovi i listovi se prikupljaju.

Ovu voćku ne napadaju bolesti, tako da nema potrebe za bilo kakvim hemijskim tretmanom. Plodovi se mogu jesti svježi ili sušeni. U kulinarstvu, koristi se kao bilo koje drugo voće – za sok, džem, kompot, ali i za kvalitetnu rakiju. Listovi za čaj su dobri kao diuretik i kod liječenja šećerne bolesti. Dudinje se koriste za izradu sirupa protiv upale grla.

Sadnja duda – idealan je čistač vazduha i zemlje

Inače, kada želimo rešiti problem zagađenja i smoga u gradovima i očistiti zemljište, njegova sadnja pokazala se kao idealno rešenja, piše Agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh