BiH

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari - Twitter

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata je počast žrtvama genocida i položeni su vijenci na kamen temeljac u mezarju, piše Anadolija.

Među prisutnima su bili članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković, ministar za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH Edin Ramić, predstavnici općine Srebrenica na čelu sa zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica te brojni građani.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica, čestitao je bh. građanima u zemlji i dijaspori Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Upravo na ovaj dan prije 31 godinu građani naše zemlje su odlučno stali na stranu svoje domovine. Na historijskom referendumu jedinstveno je potvrđena nezavisnost i opstojnost Bosne i Hercegovine, kao zemlje i domovine svih njenih građana”, kazao je Fejzić.

Dodao je kako se 1. mart obilježava kao praznik ponosa, hrabrosti, istrajnosti i solidarnosti.

On je, između ostaloga, kazao kako “smo krvlju morali platiti opstanak države” te poručio: “Borba i danas traje, ali nećemo niti smijemo odustati od ideje Bosne i Hercegovine. Neka nam vječno živi naša domovina Bosna i Hercegovina”.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Šefket Hafizović podsjetio je na značaj 1. marta.

“Prije 31 godinu Bosna i Hercegovina se opredijelila na slobodu. Slobodi ne postoji alternativa. Generacije koje dolaze neće moći ni da zamisle kakvoj sili smo se suprostavili. Srebrenica je jedan od simbola istrajnosti borbe za slobodu, ali i simbol stradanja i mjesto genocida. Mi ne znamo šta nam nosi sutra, ali nama je boriti se”, poručio je Hafizović.

Nakon obilježavanja u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, defileom djece i građana Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te prijemom u organizaciji zamjenika načelnika općine Srebrenica će biti obilježen i u gradu Srebrenici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh