BiH

Kakva je kvaliteta zraka u Mostaru

Puštanjem u rad Stanice za monitoring kvalitete zraka u Mostaru u potpunosti je uspostavljena federalna mreža stanica za monitoring kvalitete zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Mostar - Twitter

Zahvaljujući tome, Mostarci će imati priliku saznati kakav zrak udišu. Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, bez vjetra i uz maglu koja se ne viđa često u Mostaru, doprinjeli su lošoj slici kada je riječ o aerozagađenje u Mostaru, piše BHRT.

Mostar se do sada nije spominjao među gradovima koji imaju zagađen vazduh u zimskom periodu. Razlog mogu biti povoljne klimatološke prilike ali i činjenica da službena mjerenja do sada nisu vršena. Oprema za mjerenje zagađenja prije 10 dana je instalirana i puštena u rad, prenosi BHRT.

ENIS OMERČIĆ, odsjek za kvalitet zraka FHMZ

“Oprema unutra zadovoljava sve standarde EU i naše standarde i dole će sada da se prate koncentracije sumpor dioksida, azotnih oksida, ugljen monoksida, prizemnog ozona i lebdećih odnosno suspendovanih lebdećih čestica PM2 u gradu Mostaru.”

Upravo su PM2,5 čestice detektovane u zraku koji udišu Mostarci u većem broju od dozvoljenog od strane aplikacije IQ air proteklih dvadesetak dana. Riječ je o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva i sadrže teške metale. Da su primjećena očitanja opasnih supstanci potvrdili su i u Hidrometeorološkom zavodu.

ENIS OMERČIĆ, odsjek za kvalitet zraka FHMZ

S tim da ta zagađenja ne dosežu one nivoe kakve imamo u kotlinama sjevernog dijela naše zemlje i ne traju toliko dugo.

Iz Doma zdravlja Stari Grad Mostar kažu kako u zadnja dva mjeseca imaju povećan broj djece sa respiratornim poteškoćama koje sporo prolaze.

ELVISA HADŽIĆ, šefica Službe za zdravstvenu zaštitu djece “Dom zdravlja” Stari grad

“Imamo dosta djece sa upalama pluća, sa bronhitisima koji su dugo na terapiji, dolaze nam stalno ponovo, treapija je produžena, dodatno zaista utiče na oporavak i ponavljanje infekcije pogotovo kod djece koja boluju od astme gdje samo aero zagađenje pogoršava astmu.

EDO SELIMIĆ, pulmolog

Djeca dva puta brže dišu od odraslih tako da djeca duplo više gledajući gledajući tjelesnu masu unesu tih zagađenja.

Građani Mostara nemaju puno dilema kada je kvalitet zraka u pitanju. Reljefno gledano, u Hercegovini postoji prirodno provjetravanje, pa je samim tim zrak dosta čištiji ističe Zadro. Pojavom uobičajene Mostarske bure i zrak bi se trebao poboljšati u narednom periodu, prenosi BHRT.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh