BiH

Milanović: BiH je predzadnja rupa na svirali, Evropa ne želi građansku državu ovdje

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Mostar gdje je razgovarao sa rektorom Sveučilišta Zoranom Tomićem i prorektorima ove visokoškolske ustanove. Nakon susreta je održao predavanje za studente, a potom će se sastati i sa mostarskim gradonačelnikom Marijom Kordićem. Tokom izlaganja naveo je da je stigao u nezgodnom trenutku, te da je dugo razmišljao da li da dođe na Dan žalosti povodom genocida u Srebrenici.

– Nisam mislio da će to bilo kome smetati. Ne mislim da dolazim kao neprijatelj. Bosna i Hercegovina je prijateljska, susjedna država… Ulazak u intimni prostor Bosne i Hercegovine nije moje pravo. Ova država je ipak naš politički interes. Mi smo susjedi. Ovdje je nekoliko stotina hiljada ljudi koji nisu etnički Hrvati, ali imaju državljanstvo Hrvatske. Naša dužnost je gledati šta se događa. Hrvatska će sutra biti članica Šengena, pa će naša granica morati biti još pažljivije kontrolisana. Sigurnosni i politički interes Hrvatske je nešto što ne dijelimo ni sa kim. Još samo Crna Gora, kao članica NATO-a graniči sa vama. Naš interes je, dakle, veći nego ijedne druge države. Nije istina da se uplićemo u odnose u Bosni i Hercegovini. Hrvatski narod na općem nivou ne može izabrati svog člana Predsjedništva BiH. Hrvatska je u tom smislu standard iznad. Za predstavnike etničke grupe na izborima za hrvatski Parlament mogu glasati samo pripadnici te grupe. Ovo je država zamišljena po modelu etničkog predstavljanja, i dok je god to na snazi, oduzimati jednom narodu pravo da bira svog predstavnika, nije fer, rekao je Milanović.

Kazao je i da nije bilo Hrvatske vojske čiji je danas vrhovni zapovjednik, da bi se dogodio masakar u Bihaću, kao i da je Franjo Tuđman odlikovao Aliju Izetbegovića, dok brigade HVO-a nije.
– Od Daytona je prošlo 26 godina. Gdje smo? Šta smo? Pola države je kategorički protiv NATO-a, a druga pola je ‘za’. U NATO-u kažu da je riskantno primiti zemlju koju je podijeljena. Tu nažalost koordinirane državne politike nema. Nikada nisam stao na put ili uložio veto na bilo koji dokument. Nije istina da visoki politički krugovi na Zapadu žele razbiti daytonsku strukturu ili da žele takozvanu građansku Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi Hrvati bili potlaćeni. Ne! Problem je što za Bosnu i Hercegovinu nema interesa i što je ona predzadnja rupa na svirali. Dolaze miševi, jer nema mačaka. Za te ljude ni u njihovim državama ne zna ko su i šta su. Stvara se politika koja nije verificirana na visokom nivou. Njemačka kancelarka o ovome nema pojma. Neki visoki evropski političari ne znaju ko su Željko Komšić i Milorad Dodik. Zadatak hrvatske politike, moj zadatak, zadatak predsjednika Vlade je da govorimo o tim stvarima. Govorimo ono što jeste, poručio je.

Osvrnuo se na kraju kratko i na pomoć Republike Hrvatske institucijama sa hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini.

– Želimo rasteretiti bolnicu u Splitu. Vaša je već bolja od nje, a to je zasluga i Hrvatske. Ovdje studira i 15 posto studenata iz Hrvatske, dodao je na kraju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh