BiH

Federalna inspekcija se oglasila o respiratorima na KCUS-u

Povodom informacija o nalazima inspekcijskog nadzora koje su se pojavile na nekim portalima, Federalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost da iste ne može ni potvrditi niti demantovati, te da nije izvor takvih informacija.

respiratori - FENA

“Napominjemo, federalni zdravstveni inspektori su dana 6. aprila 2021. godine pokrenuli inspekcijski nadzor na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) po zahtjevu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u okviru postupka provjere navoda elektronskih i pisanih medija u vezi s objavljenim pismima anesteziologa KCUS koja se odnose na korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID 19 na KCUS-u”, napisali u saopćenju.

Kako su dodali, po okončanju inspekcijskog nadzora, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima federalnih inspektora s pratećom dokumentacijom će u ostavljenom roku od tri dana biti dostavljen nadležnom Tužilaštvu na dalje postupanje, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

“Kao što smo i ranije naveli, a s obzirom da postupak u ovom predmetu vodi Tužilaštvo, u interesu istrage nismo u mogućnosti davati dalje informacije o postupku i nalazima inspekcijskog nadzora”, poručuju iz FUZIP-a. prenosi 2Radiosarajevo“.

Portal Istraga.ba danas je objavio kako je u posjedu nalaza federalnih inspektora o provjeri na KCUS-u koji su utvrdili kako “nije registrovan nijedan smrtni slučaj na kineskim respiratorima”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh