BiH

Migranati preživljavaju u šumi kod Bihaća, tri kilometra od granice EU-a

Stotine migranata na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine u nehumanim uslovima preživljava teške zimske dane.

Migranati preživljavaju u šumi kod Bihaća - Twitter

Grupa migranata, mahom iz Pakistana, boravi u malom improvizovanom kampu u šumi nadomak bihaćkog naselja Žegar, svega tri kilometra od granice s Evropskom unijom (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Pored nepostojanja adekvatnog skloništa u vremenu snježnih padavina i niskih temperatura, uslovi u kampu, koji su sami napravili, su potpuno nehumani gdje nemaju ni najosnovnije higijenske uslove.

Put do kampa je planinski, a da bi prišli svojim malim šatorima, koji ih tokom noći teško mogu zaštititi od zime, primorani su najprije koračati kroz velike naslage blata. Oko kampa su također velike količine smeća.

U kampu boravi po nekoliko desetina, nekada i više od stotinu migranata.

Dobar dio ih se, kažu, više od 20 puta pokušao probiti do teritorija EU-a, no svaki put bezuspješno. Žale se na brutalno postupanje hrvatske policije, te navode kako su više puta premlaćivani.

Poručuju kako njihova jedina želja jeste da im se dozvoli ulazak u EU i omogući posao kako bi zaradili novac. Zahvalni su ljudima sa područja Bihaća koji ih pomažu. Kako navode, ovise o humanitarnoj pomoći.

Rashid Mahmoud je jedan od Pakistanaca koji boravi u ovom neuslovnom kampu u blizini Žegara. U Bihaću je nešto duže od šest mjeseci. U Bosnu i Hercegovinu stigao je nakon petogodišnjeg putovanja kroz brojne zemlje.

Čak 25 puta samo pokušao preći granicu s Hrvatskom. Svakog puta smo bili vraćeni. Pritom smo više puta premlaćeni”, ističe Mahmoud.

Porodica mu je ostala u Pakistanu. Ima troje djece.

Moja porodica u Pakistanu je jako siromašna. Moja jedina želja i cilj su da dođem do Italije, Francuske, Španije, Portugala i da tamo dobijem posao. Želim raditi kako bih pomogao svoju porodicu, svoje troje djece u Pakistanu”, pojašnjava Mahmoud.

Još jednom je ukazao na vrlo brutalna postupanja hrvatske policije i vojske prilikom pokušaja prelaska u EU-u.

Upućujemo poziv Ujedinjenim narodima da nam otvore granice. Svi ljudi koji ovdje borave su izbjeglice i njihova jedina želja je stići u Evropu i dobiti posao”, zaključio je Mahmoud.

 


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh