BiH

Uskoro novo ublažavanje mjera u HNK

Osamnaest pacijenata trenutno se liječi na Odjelu za COVID-19 Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

SKB Mostar - Vijesti.ba

Njih pet je na potpornoj terapiji kisikom, dok su ostali stabilno i na sreću bez pogoršanja stanja. Jučer je sa ovog odjela otpušten jedan pacijent i sad se nalazi u izolatoriju u naselju Rodoč.

Tokom posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirana su 123 uzorka, a pozitivnih na sreću nije bilo. U mostarskoj bolnici u kojoj se osim pacijenata iz HNK-a, liječe i oni iz ZHK-a i Kantona 10, dosad je preminulo 17 osoba.

Smrtnost u odnosu na broj zaraženih u ovim kantonima iznosi 4.8 posto. Ukupno 53 bolesnika liječila su se na COVID-19 odjelu SKB-a. Prosječna dob liječenih u bolnici je 63 godine.

Glasnogovornik Kriznog štaba Civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović otkrio je kako je Federalni štab Civilne zaštite donio odluku o ukidanju karantina. Krizni štab i Vlada su, ističe, danas razmatrali kako ublažiti mjere koje su na snazi, a da se istovremeno ne ugrozi borba protiv koronavirusa.

Doktor Jurica Arapović istakao je da temperatura iznad 30 stepeni celzijusa uništava virus nakon nekoliko minuta. Ipak, kada dođe do povećanja temperature na taj nivo, rekao je da će i dalje svako morati poštovati socijalnu distancu, te nošenje maski i rukavica.

Pandemija će sigurno stagnirati, ali na kraju godine u vrijeme sezonske gripe možemo upasti u probleme, jer ove dvije bolesti mogu djelovati sinergistički, rekao je Arapović.

U posljednja 24 sata izdano je 31 rješenje o samoizolaciji. MUP HNK-a u posljednja 24 sata zabilježio je jedan prekršaj zabrane kretanja. Trenutno je devet policijskih službenika u samoizolaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh