BiH

Svečanost u Los Rosalesu: Ustanova proslavila 23. rođendan

Centar za djecu sa posebnim potrebama Los Rosales iz Mostara danas je proslavio 23. rođendan uz prigodan program koji su osmislili i pripremili sami štićenici. Ova ustanova danas okuplja 130 štićenika starosne dobi od dvije do 50 godina. Sa svima se predano radi na inkluziji, kako bi s postali ravnopravni članovi bh. društva, a osim osnovnog i srednjeg obrazovanja svi oni učestvuju i u radno-rehabilitacionim radionicama, koristeći rezidentni smještaj za boravak, kao i socijalno preduzeće koje zapošljava starije štićenike.

Los Rosales / PR - Haber.ba

Direktorica Mirna Mezit ističe kako Los Rosales ostaje otvorena ustanova koja djeci i mladim pruža prigodu da budu ravnopravni u društvu.

Los Rosales / PR – Haber.ba

– Na rezultate koje smo dosad ostvarili smo iznimno ponosni, izjavila je.

Los Rosales / PR – Haber.ba

Rad Los Rosalesa od osnutka pomaže Vlada Španije. Zamjenik ambasadora ove zemlje u BiH Nuno Santos kazao je da ova ustanova simbolizira sve što zemlja koju predstavlja želi raditi u BiH, a to je potpuna integracija.

Los Rosales / PR – Haber

– Da je riječ o metodama koje su odlične, potvrđuju i roditelji koji sve više djece žele skrasiti ovdje. Ovo je referentni centar. Usvojili su i norveški, i holandski, i britanski model, dodao je Santos.

Los Rosales / PR -Haber.ba

Današnji veseli program pod sloganom “Budi ponosan“ okupio je najmlađe štićenike, dajući im šansu da svi pokažu svoju kreativnost. Inače, edukacija djece s posebnim potrebama, nakon rata u BiH, krenula je na inicijativu uposlenika tadašnje Specijalne osnovne škole u Mostaru. Kasnije su neki od njih započeli okupljati djecu i formirati odjeljenja Specijalne osnovne i srednje škole. Školu su pohađala 63 učenika u ukupno osam odjeljenja.

Los Rosales / PR – Haber.ba

Los Rosales / PR – Haber.ba

Los Rosales / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh