BiH

Migranti u centru Vučjak sutra ostaju bez vode

Od sutra prestaje pomoć Grada Bihaća migrantskom centru Vučjak. Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom, lokalne vlasti, građani Bihaća i cijelog Unsko-sanskog kantona (USK) već dvije godine upozoravaju na eskalaciju migrantske krize u ovom kantonu, no za ovaj problem, nijedan nivo vlasti nije imao sluha.

Migranti u centru Vučjak - BHRT.ba

Od sutra će migrantski centar Vučjak biti bez vode, a obustava pomoći, koja je najavljena iz Grada Bihaća, odnosi se i na odvoz smeća. Dnevni obroci će se i dalje distribuirati, potvrdili su iz Crvenog križa. U Vučjaku trenutno boravi oko 600 migranata, iako ih je samo prije nekoliko dana ovdje bilo oko dvije hiljade. Niko sa sigurnošću ne zna gdje su otišli.

„Uslovi za život su veoma loši, nije prilagođeno vremenskim uslovima. Nedostaje nam smještajnih kapaciteta“, svjedoči migrant iz Pakistana za “BHRT“.

„Nije nam dobro, policija nas ne štiti. Potrebni su nam doktori, ali ovdje ih nema, preumoran sam. Želim zaštitu i želim ići tamo gdje je sigurnije“, dodaje mladić iz Afganistana.

Za privremeni migrantski centar Vučjak do sada je Grad Bihać izdvojio više od 100.000 maraka. Više od šest hiljada migranata nalazi se u Bihaću, a svaki dan stigne 150 novih.

„Nijednu marku nismo dobili ni od jednog nivoa vlasti u BiH. Ne mislimo da smo mi ti koji treba da rješavaju humanitarna, prije svega ljudska pitanja migranata. Od idućeg ponedjeljka ćemo prestati da pružamo bilo kakve usluge na Vučjaku. Ukoliko i to ne bude moglo, organizovaćemo divlji kamp Krajišnika ispred Parlamentarne skupštine i dolaziće nas 50 svaki dan dok god se to ne riješi“, najavio je prije nekoliko dana gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju na kojoj bi bio napravljen novi prihvatni centar za smještaj migranta koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona. Isti zahtjev imaju i međunarodne organizacije.

„I dalje očekujemo da će u što skorije vrijeme biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će Ministarstvo sigurnosti BiH sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje. Prije nadolazeće zime planirana je izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi se područje USK dodatno rasteretilo od pritiska migranata“, stoji u saopćenju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović upozorio je da bi zbog migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, situacija tek mogla da eskalira. Ipak, za sve krivi vlasti na nivou BiH, izuzimajući entitetske vlasti od bilo kakve odgovornosti.

„Zatvaranjem granice Mađarske ovo je postao, moglo bi se reći, najvažniji put migranata prema zapadnim zemljama i Evropi. Vidite koliko USK ima problema, koliko su ti problemi i oko Bileće sa našim građanima koji ni krivi ni dužni dolaze u veoma teške situacije“, tvrdi Čubrilović.

Za sutra je zakazan sastanak Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona. Pokušat će se naći rješenje za funkcioniranje migrantskog centra Vučjak te moguću eskalaciju krize na području Bihaća.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh