BiH

Helsinški odbor iznenađen najavom Tužilaštva BiH

Helsinški odbor za ljudska prava iznenađen je najavom Tužilaštva BiH o formiranju predmeta protiv medija i pojedinaca koji javno iznose svoje kritičke stavove u vezi sa radom i odgovornošću najviših pravosudnih institucija, saopšteno je iz tog odbora.

Sud i Tužilaštvo BiH - Dnevni-list.ba

Podsjećaju da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustav BiH u potpunosti garantiraju slobodu govora i mišljenja, te su uvjerenja da nije prihvatljivo da se pravosudne institucije u BiH stavljaju u službu cenzure javne riječi.

Takođe smatramo da pravosudni organi BiH i zaposleni u njima imaju najveću profesionalnu i moralnu odgovornost da svojim primjerom pokažu da je poštovanje zakona i etičkih standarda za njih neupitno“, rečeno je iz Helsinškog odbora za ljudska prava

Za demokratski razvoj u Bosni i Hercegovini izuzetno je važno ohrabriti građanske inicijative i aktivizam, koji mogu dati doprinos u izgradnji institucija koje će poštovati vladavinu prava, saopšteno je iz služba za informiranje Helsinškog odbora za ljudska prava, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh