Vijesti

IGK traži od Kanade da zabrani obilježavanje 9. januara i sankcioniše Milorada Dodika

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić je petog januara 2024. godine poslao pismo kanadskom premijeru Justinu Trudeau i ministrici vanjskih poslova Mélanie Joly.

avaz

Pismo je bazirano na pismenom odgovoru Vlade Kanade iz 2020. godine povodom neustavnog obilježavanja dana bh. entiteta RS.

Na početku pisma je citiran dio iz pismenog odgovora vlade Kanade iz 2020. godine:Molim vas budite sigurni da je Kanada čvrsto posvećena Općem okvirnom sporazumu za mir i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom. Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen putu ka evroatlanskim integracijama.”

“Svjesni smo diskriminirajuće odluke entiteta RS u vezi 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je presudio proslavu 9. januara kao dana entiteta neustavnom. U kominikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira Kanada i druge članice su još jednom čvrsto ponovile da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i zatražile od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini obavezno provođenje odluke Ustavnog suda”, pisalo je u odgovoru Vlade Kanade.

U međuvremenu, Vlada Kanade je nekoliko puta oštro reagovala na antidržavne aktivnosti Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta.

“Imajući u vidu navedeni pismeni odgovor Vlade Kanade iz 2020. godine i poslije toga više oštrih osuda antidržavnog djelovanja Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta tražimo od Kanade kao odgovorne članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da hitno predloži vanredno sazivanje Upravnog odbora koji bi naložio visokom predstavniku međuarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima preduzme hitne mjere i odluke u zaštiti provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno obezbjeđenju normalnog funkcionisanja državnih institucija u cilju zaštite teritorjalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i političko, pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine”, napisali su.

“Visoki predstavnik je kao najodgovornija i najmoćnija personizacija međunarodne zajednice još prije godinu dana najavio da više nećemo gledati devetojanuarsko kidisanje na Bosnu i Hercegovinu, ali i na istinu, pravdu, ljudsko dostojanstvo i dostojanstvo UN i njegovih međunarodnih sudova”, dodali su.

Emir RamićFOTO: AA: Emir Ramić
“Istovremo tražimo do Kanade da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implemetaciju mira u Bosni i Hercegovini još jednom zatraži konkretno djelovanje pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini u smislu procesuiranja svih onih koji direktno rade protiv države”, stoji u pismu.

Kanada mora reagovati na Dodikove udarce na državni poredak, na Ustavni sud, na institucije Bosne i Hercegovine, na mir i stabilnost. Kanada mora reagovati na Dodikovo donošenje akata i zakona kako bi bili spremni za dan koji je najavio kao “historijski povoljan trenutak za proglašenje nezavisnosti RS.


U pismu se također ističe da je sramno u središtu ujedinjene Evrope, poslije “Nikada više!” nakon holokausta i poslije najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, obilježavati dan bh. entiteta RS uz pasivnost međunarodne zajednice.

Pismo IGK se zavrašava konstatacijom da sve aktiviste i borce za istinu i pravdu u Kanadi i u svijetu deveti januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine: “Osnovni cilj velikonacionalističke srpske politike, koja je posebno aktivna u Kanadi, je zadržavanje Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije za vrijeme agresije, odnosno njena integracija u sistem “Velike” Srbije poslije agresije.

Taj neispunjeni cilj upravo su proklamovali akteri velikosrpske politike 9. januara, kada je takozvana Skupština srpskog naroda 9. januara 1992. u Sarajevu proglasila Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja se prema tome proglašenju nalazi u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica.

Jedini način da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio je u tome da zagovornici te politike, suočeni sa pravnim porazom, (jer izjašnjavanje te nelegalne skupštine za razliku od referenduma od nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Kanada i niko u svijetu nije priznao), primijene agresivno genocidno nasilje,pišše Radiosarajevo

Podsjećamo Vladu Kanade da kada vlasti bh. entiteta RS obilježavaju godišnjicu 9. januara one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Republike Srbije. Česti pozivi velikosrpskih političara, na navodno ujedinjenje na najbolji način svjedoče neispunjenosti političkih ciljeva 9. januara i ciljeva koji su proklamovani kroz deklaraciju nelagalne takozvane Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Kanada je više puta potvrdila činjenicu da je bh. entitet RS samo entitet u državi Bosni i Hercegovini, a ne federalna jedinica u sastavu Republike Srbije kao što je to bilo zamišljeno i kao što je u ime toga počinjen agresija i genocid u Bosni i Hercegovini.

Na kraju još jednom obavještavamo političke lidere Kanade i kanadsku, ali i svjetsku javnost da nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji”, piše u pismu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh