Vijesti

Prevaranti u Francuskoj uzimali između 300 i 2100 eura za navodno suzbijanje stjenica

Francuska policija uhapsila je dvojicu muškaraca osumnjičenih za prodaju usluge suzbijanja stjenica starijim ljudima za velike iznose iako im ta usluga nije bila potrebna, piše Guardian.

Dvojica muškaraca, koji su radili u istočnoj Francuskoj, telefonski su zvali svoje žrtve, obično žene starije od 90 godina, te im govorili da je u njihovom susjedstvu došlo do najezde stjenica, saopćila je francuska policija.

Pretvarali se da čiste prostor i govorili da imaju mast protiv stjenica

Koristeći rašireni strah od stjenica koji je zahvatio Francusku ove jeseni, navodno su dobili pristup domovima svojih meta predstavljajući se kao zdravstveni radnici, a zatim su se pretvarali da aerosolom čiste prostor kako bi se riješili stjenica.
Također, žrtvama prevare su govorili da imaju mast koja drži stjenice podalje od ljudi. Radilo se o običnoj kremi s mirisom eukaliptusa.

Svoje usluge naplaćivali između 300 i 2100 eura

Prevaranti su prihvatali samo plaćanje karticom te su svoje “usluge” naplaćivali između 300 i 2100 eura. Policija je provela istragu protiv muškaraca nakon što je zaprimila devet prijava zbog sumnje na prevaru. Prevareno je najmanje 48 ljudi, kaže policija.

Policija je identifikovala osumnjičenike i uhapsila dok su izlazili iz kuće svoje posljednje žrtve u Strasbourgu.

Najezda stjenica u Francuskoj

Francuska je u oktobru zatvorila nekoliko škola zbog najezde stjenica, a vlada je održala niz hitnih sastanaka. Insekti koji piju krv navodno su uočeni u pariškom metrou, brzim vlakovima i na aerodromu Charles de Gaulle. No, vlasti nisu potvrdile pojedinačne slučajeve,pišu Vijesti

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan nazvao je francusku invaziju stjenica “stvarnim izvorom zabrinutosti” zbog straha da bi se stjenice mogle proširiti Velikom Britanijom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh